
Mandazi – kokosowe pączki z kardamonem
- mleko kokosowe: 400 ml
- drożdże: 7 g
- mąka pszenna: 675 g
- cukier drobny: 215 g
- kardamon: 1 łyżeczka
- jajka: 1 szt.
- olej słonecznikowy: 1 l
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal199
- tłuszcz6g
- tłuszcz nasycony3g
- węglowodany31g
- cukry9g
- błonnik1g
- białko4g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: podgrzewamy mleko kokosowe w rondelku przez kilka minut na małym lub średnim ogniu, aż będzie ciepłe, ale nie gorące. Wsypujemy do niego pół saszetki suchych drożdzy. Mieszamy. Odstawiamy na 5 minut. Umieszczamy pozostałe składniki na ciasto (cukier, mąkę, kardamon i jajko) w dużej misce. Dodajemy zaczyn z mleka kokosowego.
krok 2
Wyrabianie: zagniatamy mieszankę w misce przez 15 minut ręcznie lub przez 7–10 minut za pomocą miksera planetarnego z hakiem. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny lub do czasu, aż podwoi swoją objętość (czas wyrastania ciasta nie został uwzględniony w klasyfikacji dania).
krok 3
Formowanie pączków: dzielimy wyrośnięte ciasto na 6 części. Ugniatamy przez chwilę każdy kawałek na posypanej mąką stolnicy. Formujemy z nich gładkie kule, które lekko spłaszczamy. Powinniśmy otrzymać krążki o grubości około 1,5 cm. Każdą porcję kroimy w ćwiartki, żeby powstały 4 trójkąty. Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
krok 4
Przygotowanie oleju: wlewamy tłuszcz roślinny o wysokiej temperaturze dymienia (na przykład słonecznikowy, rzepakowy lub arachidowy) do dużego garnka (nie więcej niż do 2/3 jego wysokości). Rozgrzewamy olej na średnim ogniu do 180°C. Jeśli nie mamy termometru kuchennego, ostrożnie wrzucamy jeden trójkąt z ciasta do garnka – powinien od razu unieść się na powerzchnię i napęcznieć.
krok 5
Smażenie: wrzucamy trójkąty do oleju (partiami, po 3 szt.). Czekamy 2–3 minuty, a następnie ostrożnie je obracamy. Smażymy przez kolejne 3 minuty. Jeśli bardzo szybko brązowieją, zmniejszamy ogień. Mandazi powinny mocno napęcznieć i mieć białą obwódkę na środku. Odsączamy je na papierze kuchennym.
krok 6
Podanie: kokosowe pączki często zajada się bez żadnych dodatków, po przestudzeniu, najlepiej w towarzystwie rozgrzewającej masala chai. Jeśli chcemy, możemy jednak oprószyć je cukrem pudrem, a nawet nadziać ulubionymi przetworami z owoców. Co ciekawe, serwuje się je także niekiedy jako pieczywo do curry.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

