Reklama

Mango smoothie to zdrowa, słodka przekąska w ciągu dnia. Możecie ją zabrać do szkoły, albo jako drugie śniadanie do pracy. Waniliowe mleko migdałowe sprawia, że przepis jest odpowiedni dla osób nietolerujących laktozy lub wegan. Dodatkowo słodkości nadaje sok ananasowy. Świeży imbir wymieszany z imbirem kandyzowanym nadaje smoothie intensywnego smaku. Słoneczny kolor mango smoothie wpływa korzystnie na poprawę humoru.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Mango obieramy, odcinamy miąższ od pestki i miksujemy go na pulpę. Mleko migdałowe łączymy z sokiem ananasowym i tartym imbirem w blenderze, miksujemy.

  • krok 2

    Dodajemy drobno posiekany kandyzowany imbir, pulpę z mango i miksujemy do
    gładkości. Podajemy od razu.

Porady:

W przepisie wykorzystano:

  • dojrzałe owoce mango
  • waniliowe mleko migdałowe
  • świeży imbir
  • imbir kandyzowany

Notka redakcyjna:

Jeżeli nie chcecie pić zimnego mango smoothie, to możecie przygotować rozgrzewający napój imbirowy. Z pewnością będzie pyszny i sięgniecie po kolejny kubek.

Rozgrzewający napój imbirowy: 2 dag świeżego korzenia imbiru obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki. Cytrynę myjemy, kroimy na plastry. Do dzbanka o pojemności ok. 1/2 l wkładamy pokrojony imbir i kilka plasterków cytryny. Zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 10 min. Po tym czasie łyżeczką wyciskamy cytrynę, która była w dzbanku. Dodajemy 3 łyżki miodu i pozostałą cytrynę, mieszamy

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama