Reklama

Ryżowy deser z owocami - taka wersja mango sushi! Przepisy z mango mogą zaskoczyć i to jest najlepszy tego dowód. To danie to połączenie tajskiego Coconut Sticky Rice z japońskim sushi.

Składniki:

10 strączków kardamonu (opcjonalnie)
1/2 szklanki ryżu jaśminowego
1/2 szklanki tłustego mleka kokosowego z puszki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soku z limonki
2–3 duże dojrzałe mango
szczypta soli
do podania: listki mięty

Kroki przygotowania:

Ziarna kardamonu wyłuskujemy i tłuczemy w moździerzu. Ryż płuczemy
zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2 godz.
ponownie płuczemy
zalewamy 1,5 szklanki wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem na najmniejszym możliwym ogniu – ryż nie ma bulgotać
tylko powoli wchłonąć całą wodę; nie mieszamy.
Osobno gotujemy mleko kokosowe
cukier i połowę kardamonu
zalewamy ugotowany ryż
dokładnie mieszamy z sokiem z limonki i zostawiamy do ostygnięcia
aby wchłonął całe mleko.
Mango obieramy i tniemy w cieniutkie plasterki (najlepiej na mandolinie).
Matę do sushi przykrywamy folią spożywczą
układamy na niej plasterki mango – tak aby zachodziły jeden na drugi i zajmowały powierzchnię ok. 10 x 20 cm. Z ryżu (można dodać do niego drobniutko pokrojoną resztę mango
która nie dała się już pociąć w plasterki) lepimy wałeczki o śr. 3 cm
kładziemy na plastrach mango i zawijamy najściślej jak się da. Zostawiamy na chwilę
aby wzmocnić rulonik
delikatnie usuwamy folię.
Powtarzamy czynności
aż zużyjemy ryż. Ruloniki tniemy na kawałki
podajemy z listkiem mięty
posypane resztą kardamonu.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Reklama

Porady:

To danie to perfekcyjny kulinarny fusion: słynny tajski deser Coconut Sticky Rice podany na sposób japoński. Jeśli ktoś nie ma wprawy w zwijaniu sushi, niech poda ryż tradycyjnie uformowany w krążek, z dużymi kawałkami owocu obok.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama