Porady:
- Marchewka duszona często kojarzy nam się z dodatkiem do tradycyjnych obiadów: kotletów mielonych czy też ryby panierowanej w bułce tartej. Niemniej jednak z powodzeniem możemy podać ją również na uroczysty posiłek – w takim przypadku świetnie sprawdzą się marchewki baby, które jednak są nieco droższe.
- Nasz przepis na marchewkę gotowaną, a następnie duszoną w maśle, możemy nieco zmodyfikować poprzez dodanie do niej groszku. Tego typu przystawka do obiadu najlepiej smakuje na ciepło.
- Jeśli chcemy, by nasza marchewka duszona była nie tylko pyszna, ale również zdrowa, to zamiast cukru białego, możemy dodać do niej cukier trzcinowy bądź ksylitol. Dobrym pomysłem jest także zrezygnowanie z dodatku mąki – warto jednak pamiętać, że wtedy marchewka duszona będzie miała nieco inną - rzadszą konsystencję.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić duszoną marchewkę do obiadu?
Przygotowanie marchewki duszonej do obiadu jest łatwym zadaniem, niewymagającym specjalnych umiejętności kulinarnych. Najpierw należy obrać marchewkę i pokroić ją w kostkę lub w talarki, a następnie gotować do miękkości przez ok. 15 minut. Można też skorzystać z innego sposobu – najpierw marchewkę (ze skórką) wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości, a dopiero po ugotowaniu obieramy ją i kroimy wedle uznania. Wówczas, gdy nasza marchewka będzie już miękka należy dodać do niej masło, a następnie doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy zasmażkę: śmietanę mieszamy z mąką pszenną, a następnie dodajemy do marchewki i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowana marchewka duszona świetnie komponuje się z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej. Z powodzeniem możemy serwować ją do mięs i ryb, a także dań wegetariańskich. Co istotne, marchewka w takim wydaniu jest bardzo lubiana przez dzieci!