Reklama

Na pewno znacie ją z dzieciństwa. Marchewka z groszkiem to smakowity i zarazem klasyczny dodatek do obiadu. To sprawdzony przepis babci na porcję warzyw do drugiego dania - marchewka z groszkiem pasuje do ziemniaków, kotletów mielonych, a także drobiu. Sekret smaku to zasmażka, która niestety dodaje warzywom kalorii, ale mimo to od czasu do czasu marchewka z groszkiem w takiej wersji może pojawić się w naszym jadłospisie.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Surową marchewkę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do większego garnka. Dosypać surowy groszek.

  • krok 2

    Zalać wodą tak, aby jarzyny były zakryte, gotować na wolnym ogniu do miękkości.

  • krok 3

    Masło roztopić, dodać mąkę, przypiec na złoto. Dodać zasmażkę do marchewki z groszkiem, doprawić cukrem i solą do smaku.

  • krok 4

    Marchewka z groszkiem gotowa! Najlepiej smakuje jako dodatek do drugiego dania - ziemniaków i kotleta mielonego lub wegetariańskiego kotleta mielonego z warzyw.

Porady:

Marchewka z groszkiem to prosty dodatek lub jarskie danie jednogarnkowe. Do przygotowania marchewki z groszkiem tego przepisu przyda się porządna drewniana deska do krojenia warzyw - najlepiej z antypoślizgową nakładką. Jeśli mamy zwykłą deskę, wystarczy pod spód podłożyć wilgotny kawałek ręcznika papierowego i deska nie będzie przemieszczać się po blacie. Ponadto przydadzą się: ostra obieraczka, nóż, garnek z grubszym dnem i drewniana łyżka to mieszania - przypalona marchewka z groszkiem to zły sen z przedszkola, więc w domu lepiej nie powielać tego błędu.

Notka redakcyjna:

Marchewka z groszkiem to smaczne, ale niestety dość kaloryczne pyszności. Czy można przygotować ten przepis w fit wersji? Jeden ze sposobów to ugotowanie marchewki z groszkiem na parze i podanie ze sporą ilością świeżych ziół oraz odrobiną oliwy z oliwek - ten rodzaj tłuszczu doda smaku, ale nie będzie bombą kaloryczną. Ciekawym pomysłem, jak sprawić, aby marchewka z groszkiem była mniej kaloryczna i w dodatku wegańska to przygotowanie zasmażki z orzechów nerkowca - zblendowane nerkowce należy połączyć z odrobiną wody i mąki.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama