
Dżem z winogron
Sposób przygotowania
krok 1
Smażenie: winogrona opłukujemy na sitku, obieramy kiście z owoców, wrzucamy do większego garnka, zasypujemy cukrem i podlewamy odrobiną wody. Obieramy ze skórki jabłka, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy na cząstki i dodajemy do winogron. Włączamy gaz i smażymy wszystko do momentu aż owoce się rozpadną i staną się miękkie. Cały czas czuwamy i mieszamy winogronową masę łyżką, żeby nie przywierała do dna.
krok 2
Przecieranie: kładziemy sitko na dużym, pustym, garnku, wlewamy masę winogronowo-jabłkową na durszlak i przecieramy łyżką lub drewnianą pałką. W ten sposób oddzielamy skórki i pestki od miąższu. Kiedy uzyskamy gładką masę, zagotowujemy ją na małym ogniu. Ogrzewamy do momentu aż ładnie zgęstnieje.
krok 3
Słoiki: w momencie, gdy winogrona się gotują, myjemy szklane słoiki. Następnie włączamy piekarnik na 120 stopni, wkładamy naczynia na blachę i wsuwamy je do piecyka na 20 minut. Słoiki należy szykować dopiero wtedy, gdy masa zaczyna gęstnieć. Warunkiem powodzenia przetworów jest wlanie gorącego dżemu z winogron do odpowiednio ogrzanych naczyń.
krok 4
Pasteryzacja: do gorących słoików, wlewamy wrzącą masę. Żeby nie brudziła brzegów, warto włożyć do nich lejek. Później zakręcamy wieczko i przekładamy dżem z winogron do szerokiego garnka. Wlewamy letnią wodę do ¾ wysokości słoików i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15 minut.

