
Marokańska pastilla z kurczakiem
- kolendra: 2 łyżki stołowe
- kurkuma: 5 g
- korzeń imbiru: 5 g
- cukier puder: 60 g
- cynamon: 10 g
- pieprz czarny: 3 g
- sól: 6 g
- kurczak: 1 kg
- natka pietruszki: 4 łyżki stołowe
- cebula: 2 szt.
- olej: 10 ml
- mąka: 300 g
- sok z cytryny: 30 ml
- masło: 180 g
- jajka: 3 szt.
- migdały: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: z mąki, 1/2 szklanki letniej wody, 100 g stopionego masła i szczypty soli szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią, odstawiamy na 30 min w chłodne miejsce.
krok 2
Wypełnienie: cebule obieramy, drobno siekamy, szklimy na 2 łyżkach masła. Wlewamy 2 szklanki wody, wkładamy kurczaka podzielonego na 8 porcji. Dodajemy imbir, kurkumę, świeże zioła, sól i pieprz. Przykrywamy, gotujemy na małym ogniu 45–50 min.
krok 3
Zagęszczenie: mięso wyjmujemy, a do bulionu dodajemy 1/2 łyżki cynamonu. Gotujemy na dużym ogniu, aż zostanie ok. szklanki płynu, zmniejszamy ogień. Jajka roztrzepujemy z sokiem z cytryny, wlewamy do bulionu, mieszamy i podgrzewamy, aż powstanie kremowy sos (nie doprowadzamy do wrzenia).
krok 4
Mięso: usuwamy z niego kości i skórkę. Drobno kroimy, wkładamy z powrotem do sosu. Studzimy.
krok 5
Pastilla: naczynie żaroodporne natłuszczamy. Cukier puder mieszamy z mielonymi migdałami i cynamonem. Roztapiamy resztę masła. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na posypanej mąką ściereczce. Dzielimy na 6 płatów nieco większych od formy. Każdy z nich smarujemy masłem. 2 płaty wkładamy do formy, przekładamy masę mięsną, przykrywamy wystającym ciastem. Na tym kładziemy 2 płaty ciasta, posypujemy migdałami. Brzegi ciasta zawijamy do środka. Na wierzchu kładziemy 2 płaty ciasta i zawijamy pod pastillę.
krok 6
Pieczenie: ciasto smarujemy z wierzchu resztą masła. Pieczemy 25–30 min w temp. 200°c na złocistobrązowo. Lekko studzimy i oprószamy resztą cukru pudru z cynamonem.

