Reklama

Danie jest słodkawe i aromatyczne - pachnie cynamonem, imbirem i ziołami. Wypróbuj przepis na marokańską pastillę z kurczakiem

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ciasto: z mąki, 1/2 szklanki letniej wody, 100 g stopionego masła i szczypty soli szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią, odstawiamy na 30 min w chłodne miejsce.

  • krok 2

    Wypełnienie: cebule obieramy, drobno siekamy, szklimy na 2 łyżkach masła. Wlewamy 2 szklanki wody, wkładamy kurczaka podzielonego na 8 porcji. Dodajemy imbir, kurkumę, świeże zioła, sól i pieprz. Przykrywamy, gotujemy na małym ogniu 45–50 min.

  • krok 3

    Zagęszczenie: mięso wyjmujemy, a do bulionu dodajemy 1/2 łyżki cynamonu. Gotujemy na dużym ogniu, aż zostanie ok. szklanki płynu, zmniejszamy ogień. Jajka roztrzepujemy z sokiem z cytryny, wlewamy do bulionu, mieszamy i podgrzewamy, aż powstanie kremowy sos (nie doprowadzamy do wrzenia).

  • krok 4

    Mięso: usuwamy z niego kości i skórkę. Drobno kroimy, wkładamy z powrotem do sosu. Studzimy.

  • krok 5

    Pastilla: naczynie żaroodporne natłuszczamy. Cukier puder mieszamy z mielonymi migdałami i cynamonem. Roztapiamy resztę masła. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na posypanej mąką ściereczce. Dzielimy na 6 płatów nieco większych od formy. Każdy z nich smarujemy masłem. 2 płaty wkładamy do formy, przekładamy masę mięsną, przykrywamy wystającym ciastem. Na tym kładziemy 2 płaty ciasta, posypujemy migdałami. Brzegi ciasta zawijamy do środka. Na wierzchu kładziemy 2 płaty ciasta i zawijamy pod pastillę.

  • krok 6

    Pieczenie: ciasto smarujemy z wierzchu resztą masła. Pieczemy 25–30 min w temp. 200°c na złocistobrązowo. Lekko studzimy i oprószamy resztą cukru pudru z cynamonem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama