
Marynata do kaczki z przepisu babci Halinki
- kaczka: 2 kg
- olej rzepakowy: 125 ml
- pieprz czarny: 1 g
- majeranek: 8 g
- słodka papryka: 8 g
- sól: 20 g
- cebula: 120 g
- czosnek: 20 g
- liść laurowy: 4 szt.
- woda: 250 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Kaczkę (najlepsza będzie odmiana pekińska) myjemy i osuszamy.
krok 2
Jak zrobić dobrą marynatę do kaczki? Do średniej wielkości miski wlewamy olej rzepakowy (możemy zastąpić ją roztopionym masłem klarowanym). Wsypujemy majeranek, sól, czarny pieprz (warto, by był świeżo zmielony) i słodką paprykę. Jeśli chcemy, możemy dodać też 1 łyżkę rozmarynu, soku z cytryny i miodu – dzięki temu mięso będzie miało słodszy smak. Dokładnie mieszamy rózgą kuchenną.
krok 3
Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy kaczkę (zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz). Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (lub w specjalnej brytfannie) grzbietem do góry, przykrywamy je i wstawiamy do lodówki na całą noc. Drób może leżakować nawet 24 godziny, dzięki temu będzie smaczniejszy.
krok 4
Przed pieczeniem wyjmujemy naczynie, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej (zbyt zimne szkło może pęknąć w nagrzanym piekarniku).
krok 5
Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Cebulę kroimy w ćwiartki, a ząbki czosnku rozgniatamy metalową, płaską częścią noża. Następnie warzywa umieszczamy w środku kaczki razem z liśćmi laurowymi (jeśli chcemy, możemy dodać też obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko).
krok 6
Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Do naczynia z mięsem wlewamy 250 ml wody i wstawiamy je do piekarnika bez pokrywki na 25-30 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Następnie przykrywamy mięso, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez dwie godziny.
krok 7
Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i studzimy mięso w środku przez godzinę (jeśli chcemy, by mięso było soczyste, nie zdejmujmy pokrywy).
krok 8
Marynata do kaczki sprawi, że mięso będzie aromatyczne i delikatne w środku. Doskonale sprawdzi się skropione sokiem z pomarańczy, który podkreśli smak drobiu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. sałatką z czerwonej kapusty i ziemniaczkami.

