Marynata do karkówki na 4 sposoby
- MARYNATA MIODOWO-MUSZTARDOWA:
- musztarda: 60 g
- miód: 50 g
- sok z cytryny: 15 ml
- oliwa z oliwek: 60 ml
- czosnek: 2 ząbki
- sól: 0.5 łyżeczki
- słodka papryka: 2 g
- MARYNATA POMIDOROWO-MUSZTARDOWA:
- ketchup: 20 g
- musztarda: 20 g
- czosnek: 3 ząbki
- olej: 60 ml
- tymianek: 8 g
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 0.5 łyżeczki
- słodka papryka: 4 g
- papryka ostra: 4 g
- MARYNATA JOGURTOWA:
- jogurt naturalny: 200 g
- musztarda: 20 filiżanki
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 0.5 łyżeczki
- czosnek: 1 ząbek
- cebula: 1 szt.
- MARYNATA TERIYAKI:
- miód: 50 g
- sos sojowy: 125 ml
- ocet ryżowy: 30 ml
- czosnek: 3 ząbki
- imbir:
- brązowy cukier: 20 g
- olej sezamowy: 30 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Marynata miodowo-musztardowa: 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, przekładamy go do miseczki. Dokładamy do niej też 60 g musztardy, 50 g miodu (najlepiej płynnego, łatwiej połączy się z pozostałymi składnikami, w razie czego można go lekko podgrzać, żeby uzyskał pożądaną konsystencję), dolewamy 15 ml soku z cytryny i 60 ml oliwy. Dosypujemy jeszcze 6 g soli (1 łyżeczka), pół łyżeczki czarnego pieprzu i szczyptę słodkiej papryki. Dokładnie mieszamy.

wero.ugc krok 2
Marynata pomidorowo-musztardowa: 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, świeże liście tymianku siekamy. Dodajemy do miseczki. Dokładamy też 20 g ketchupu łagodnego, 20 g musztardy, 60 ml oleju, 6 g soli, pół łyżeczki pieprzu i po 4 g papryki słodkiej i ostrej (po łyżeczce). Mieszamy do połączenia składników.

wero.ugc krok 3
Marynata teriyaki: 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, kawałek imbiru (1 cm) obieramy i ścieramy na tarce. Trafiają do jednej miseczki, razem z 50 g miodu płynnego (można podgrzać), 125 ml sosu sojowego, 30 ml octu ryżowego, 20 g cukru brązowego i 30 ml oleju sezamowego. Wystarczy wszystko wymieszać.

wero.ugc krok 4
Marynata jogurtowa: 1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Do naczynia wkładamy 200 g jogurtu naturalnego (może być też typu greckiego), 20 g musztardy sarepskiej (lub ostrzejszej, np, z kawałkami chili), 6 g soli i pół łyżeczki pieprzu. Będzie gotowa po wymieszaniu.

wero.ugc krok 5
Wybieramy marynatę do karkówki, która najbardziej nam odpowiada - można oczywiście zrobić wszystkie 4 i zanurzyć w nich mięso w oddzielnych pojemnikach. Plastry możemy leciutko rozbić, nacieramy je i odkładamy do lodówki na min. 12 godzin (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania). Potem możemy przyrządzić karczek na grillu lub w piekarniku.

wero.ugc


