Reklama

Marynata do karkówki sprawia, że mięso zyskuje dodatkowy smak, a do tego jest wyjątkowo kruche i soczyste. Będzie odpowiednia do karczku grillowanego, smażonego i pieczonego. Najlepsza wyjdzie, jeśli poddacie ją 12-godzinnej maceracji. Podajemy przepisy na 4 marynaty do karkówki: miodowo-musztardową, pomidorowo-musztardową, jogurtową i teriyaki w orientalnym stylu. Postawcie na jedną lub zróbcie wszystkie.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Marynata miodowo-musztardowa: 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, przekładamy go do miseczki. Dokładamy do niej też 60 g musztardy, 50 g miodu (najlepiej płynnego, łatwiej połączy się z pozostałymi składnikami, w razie czego można go lekko podgrzać, żeby uzyskał pożądaną konsystencję), dolewamy 15 ml soku z cytryny i 60 ml oliwy. Dosypujemy jeszcze 6 g soli (1 łyżeczka), pół łyżeczki czarnego pieprzu i szczyptę słodkiej papryki. Dokładnie mieszamy.

    wero.ugc

  • krok 2

    Marynata pomidorowo-musztardowa: 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, świeże liście tymianku siekamy. Dodajemy do miseczki. Dokładamy też 20 g ketchupu łagodnego, 20 g musztardy, 60 ml oleju, 6 g soli, pół łyżeczki pieprzu i po 4 g papryki słodkiej i ostrej (po łyżeczce). Mieszamy do połączenia składników.

    wero.ugc

  • krok 3

    Marynata teriyaki: 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, kawałek imbiru (1 cm) obieramy i ścieramy na tarce. Trafiają do jednej miseczki, razem z 50 g miodu płynnego (można podgrzać), 125 ml sosu sojowego, 30 ml octu ryżowego, 20 g cukru brązowego i 30 ml oleju sezamowego. Wystarczy wszystko wymieszać.

    wero.ugc

  • krok 4

    Marynata jogurtowa: 1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Do naczynia wkładamy 200 g jogurtu naturalnego (może być też typu greckiego), 20 g musztardy sarepskiej (lub ostrzejszej, np, z kawałkami chili), 6 g soli i pół łyżeczki pieprzu. Będzie gotowa po wymieszaniu.

    wero.ugc

  • krok 5

    Wybieramy marynatę do karkówki, która najbardziej nam odpowiada - można oczywiście zrobić wszystkie 4 i zanurzyć w nich mięso w oddzielnych pojemnikach. Plastry możemy leciutko rozbić, nacieramy je i odkładamy do lodówki na min. 12 godzin (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania). Potem możemy przyrządzić karczek na grillu lub w piekarniku.

    wero.ugc

Porady:

  • Jeśli planujemy zrobić karkówkę na grillu lub patelni – kroimy ją w plastry o grubości ok. 1 cm.
  • W przypadku karkówki z piekarnika można zamarynować mięso w całości.

Notka redakcyjna:

Inne marynaty do karkówki

Sposobów na marynowanie mięsa jest o wiele więcej. Poniżej kilka wybranych propozycji:

  • piwna marynata do karkówki – do jasnego piwa dodajemy ziarna jałowca i rozkruszone liście laurowe, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z olejem roślinnym,
  • pikantna marynata do karkówki – do bazowych składników możemy dodać posiekaną papryczkę chili, ciekawym dodatkiem jest też ocet z czerwonego wina,
  • marynata miodowo–czosnkowa – przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku mieszamy z miodem i sosem sojowym, dodajemy ocet balsamiczny i olej roślinny.

Marynowana karkówka – i co dalej?

Zamarynowane mięso po obróbce termicznej jest kruche i soczyste w środku. Możemy ją przygotować na trzy sposoby:

  • karkówka z patelni – smażymy ją na gorącej patelni przez ok. 7 min z jednej i drugiej strony. Podajemy z masłem czosnkowym, pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatką,
  • karkówka z grilla – mięso grillujemy pod przykryciem przez ok. 8 min – po 4 min z każdej strony, podajemy z grillowanymi warzywami, chrupiącą francuską bagietką i sosem barbeque,
  • karkówka z piekarnika – marynowane w mięso w całości obsmażamy krótko na mocno rozgrzanej patelni – tak, żeby przyrumieniło się z każdej strony. Następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 2 godz. Podajemy z ziemniakami i surówką lub kluskami śląskimi, sosem pieczeniowym i kapustą modrą.

Marynata do karkówki i nie tylko

Marynata do karkówki sprawdzi się także do innych mięs z grilla oraz dań wegetariańskich. Możemy ją wykorzystać do przygotowania:

  • boczku z grilla,
  • skrzydełek, udek lub piersi kurczaka,
  • boczniaków – zamarynowane grzyby najlepiej ułożyć na tace, żeby nie spadły do środka grilla,
  • tofu – kroimy je w kostkę o wielkości ok. 2 cm, marynujemy, a następnie nabijamy na patyczki do szaszłyków. Możemy przełożyć pieczarkami, papryką lub ananasem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama