
Marynata do kurczaka
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- oliwa z oliwek: 50 ml
- musztarda: 40 g
- miód: 35 g
- sok z cytryny: 25 ml
- czosnek: 20 g
- słodka papryka: 5 g
- przyprawa curry: 3 g
- oregano: 5 g
- rozmaryn: 0.5 pęczka
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Wyciskamy sok z cytryny i przelewamy go przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Listki rozmarynu obrywamy z łodygi i drobno siekamy.
krok 2
Łączenie składników: oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny mieszamy na jednolitą pastę. Możemy to zrobić za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej. Dodajemy czosnek, przyprawy i zioła.
krok 3
Marynata do kurczaka: gotową mieszanką nacieramy dowolne części drobiu, na przykład udka, piersi lub skrzydełka.

