Porady:
- Marynata do polędwiczek wyjdzie wspaniale również z dodatkiem świeżego tymianku. W takiej sytuacji należy go wcześniej umyć oraz posiekać na drobne kawałki. Cechuje się on nieco delikatniejszym aromatem od suszonego zioła, więc warto zwiększyć jego ilość.
- Niektórzy zamiast oleju rzepakowego stosują słonecznikowy, z orzechów ziemnych lub oliwę z oliwek. Pamiętajmy, żeby wybierać produkty rafinowane – są one bardziej odporne na wysoką temperaturę.
- W zależności od własnych preferencji, do przygotowania marynaty z powodzeniem użyjemy miodu wielokwiatowego, rzepakowego, a nawet gryczanego. Produkt możemy także zastąpić 2 łyżeczkami cukru trzcinowego lub syropu klonowego. Dodatek tych składników sprawi, że polędwiczka będzie wyróżniać się pięknym złotym kolorem.
- Natarte marynatą mięso z łatwością upieczemy także w żaroodpornym naczyniu szklanym, ceramicznym, garnku żeliwnym bądź rzymskim. W przypadku tego ostatniego należy pamiętać, żeby wcześniej namoczyć go przez 15-20 minut w wodzie.
- Gotową mieszanką zazwyczaj pokrywamy polędwicę wieprzową lub wołową. Jednak warto zaznaczyć, że rewelacyjnie sprawdzi się również w przypadku kurczaka i indyka. Tak zamarynowane mięso zazwyczaj pieczemy, smażymy bądź grillujemy.
Notka redakcyjna:
Marynata do polędwiczek – jak możemy ją wzbogacić?
Marynata do polędwiczek ma za zadanie nie tylko wzbogacić aromat i smak mięsa, ale również nadać mu wyjątkowej konsystencji. Ponadto jej podstawowy skład możemy z powodzeniem rozszerzyć o:
- przyprawy – takie jak oregano, papryka wędzona, łagodna lub ostra. Wystarczy dodać je w niewielkiej ilości do pozostałych składników,
- natkę pietruszki – myjemy ją, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy w drobne kawałki. Jej dodatek rewelacyjnie podniesie wartość odżywczą potrawy. Jeśli nie przepadamy za pietruszką, równie dobrze sprawdzi się koperek,
- pomidory suszone – wystarczy je drobno pokroić i wrzucić do marynaty. Świetnie komponują się z przyprawami np. oregano, papryka wędzona,
- sok z cytryny – nada naszemu daniu delikatnej, cytrusowej nuty i sprawi, że mięso będzie wyjątkowo kruche oraz soczyste,
- imbir – dzięki niemu potrawa będzie odznaczać się nieco ostrzejszym smakiem. Najlepiej użyć świeżego kłącza, które obierzemy i zetrzemy na tarce o drobnych oczkach. W ostateczności możemy sięgnąć po imbir mielony,
- whiskey – rewelacyjnie podkręci smak mięsa. Niektórzy zastępują ten alkohol rumem, a nawet czerwonym winem,
- sok z pomarańczy – to świetna alternatywa dla soku z cytryny.
Marynata do polędwiczek wieprzowych na grilla – inna wersja
Jeśli nie przepadamy za marynatą z dodatkiem miodu, bez problemu możemy ją nieco zmodyfikować. Zrobimy ją na bazie oleju, musztardy, czosnku, soku z cytryny, octu balsamicznego oraz sosu sojowego. Całość warto wzbogacić o aromatyczne przyprawy np. oregano, bazylię, pieprz. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Oczyszczoną polędwicę odstawiamy do miski. Zalewamy ją marynatą, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 3 godziny w lodówce. Po tym czasie grillujemy mięso z obu stron przez ok. 8-10 minut. Gotowe danie podajemy w towarzystwie świeżego pieczywa lub upieczonych ziemniaków.