Reklama

Marynowane kotlety wieprzowe to dobra alternatywa dla schabowych w panierce. Mięso nabiera mnóstwo aromatu, ponieważ przed smażeniem naciera się je mieszanką tymianku, czosnku, cytryny i oliwy. Żeby stało się naprawdę wyśmienite, powinno spędzić w marynacie co najmniej godzinę. Jego smak podkreśla bazyliowe pesto, które wieńczy gotową potrawę. Można podawać ją z ryżem lub ziemniakami. Kotlety wieprzowe marynowane w ziołach zaskoczą Was swoją delikatnością.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal600
  • tłuszcz35g
  • tłuszcz nasycony10g
  • węglowodany10g
  • cukry2g
  • błonnik1g
  • białko50g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Mięso bez kości dzielimy jak na klasyczne kotlety schabowe, ale nie trzeba rozbijać go tłuczkiem.

  • krok 2

    Marynowanie: dokładnie mieszamy tymianek (suszony lub świeży), czosnek, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oliwy. Smarujemy kotlety marynatą i pozostawiamy na co najmniej godzinę.

  • krok 3

    Smażenie: resztę oliwy rozgrzewamy na patelni z grubym dnem. Smażymy marynowane kotlety wieprzowe z obu stron na złoty kolor. Jeśli plastry są dosyć grube, zalewamy je niewielką ilością wody i dusimy przez około kwadrans.

  • krok 4

    Podanie: na każdy kotlet nakładamy łyżkę zielonego pesto z bazylii. Serwujemy z ryżem lub purée ziemniaczanym.

    Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama