
Marynowane kotlety wieprzowe
- tymianek: 1 łyżka stołowa
- czosnek: 1 ząbek
- oliwa z oliwek: 2 łyżki stołowe
- cytryna: 1 szt.
- schab: 700 g
- zielone pesto: 4 łyżki stołowe
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal600
- tłuszcz35g
- tłuszcz nasycony10g
- węglowodany10g
- cukry2g
- błonnik1g
- białko50g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Mięso bez kości dzielimy jak na klasyczne kotlety schabowe, ale nie trzeba rozbijać go tłuczkiem.
krok 2
Marynowanie: dokładnie mieszamy tymianek (suszony lub świeży), czosnek, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oliwy. Smarujemy kotlety marynatą i pozostawiamy na co najmniej godzinę.
krok 3
Smażenie: resztę oliwy rozgrzewamy na patelni z grubym dnem. Smażymy marynowane kotlety wieprzowe z obu stron na złoty kolor. Jeśli plastry są dosyć grube, zalewamy je niewielką ilością wody i dusimy przez około kwadrans.
krok 4
Podanie: na każdy kotlet nakładamy łyżkę zielonego pesto z bazylii. Serwujemy z ryżem lub purée ziemniaczanym.
Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz,

