Reklama

Nie jestem specjalistą od steków - ale te przygotowane w najprostszy sposób, smakowały rewelacyjnie.

Składniki:

-------------------------------------
1 kg. wołowiny ( biodrówki )
-------------------------------------
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
4 łyżki oliwy
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
½ łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka czosnku w proszku
tabasco
1 łyżeczka pieprzu czarnego ( grubo zmielony )
-----------------------------------------------

Kroki przygotowania:

► Z mięsa wołowego wykroić siedem średniej wielkości plastrów.
► W naczyniu połączyć wszystkie składniki na marynatę, każdy plaster wołowiny obtoczyć w gotowej marynacie i szczelnie zamknąć, włożyć najlepiej na całą noc do lodówki, żeby wołowina nabrała aromatu.
► Przed smażeniem osączyć z nadmiaru marynaty, kłaść na gorącą patelnię ( uważać, by nie spalić marynaty i mięsa ), smażyć około 3 minut z kazdej strony, ale tylko raz przekręcając.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama