Krem budyniowy
- mleko: 650 ml
- wanilia: 1 szt.
- budyń waniliowy: 80 g
- cukier: 75 g
- masło: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Wlewamy 500 ml mleka do rondelka. Jeśli chcemy zrobić wegańską masę budyniową, możemy wykorzystać napój roślinny, na przykład owsiany lub migdałowy. Wrzucamy rozkrojoną laskę wanilii. Powoli doprowadzamy mleko do wrzenia, po czym wyjmujemy z niego suszony strączek.

Artur Rogalski krok 2
Wsypujemy budyń śmietankowy lub waniliowy do osobnego naczynia. Wlewamy pozostałe mleko (150 ml). Dodajemy 25 g drobnego białego cukru. Mieszamy, aż sypkie składniki całkowicie się rozpuszczą. Wlewamy rozrobiony budyń do gotującego się mleka. Zmniejszamy moc palnika. Energicznie mieszamy zawartość rondelka, która szybko zacznie gęstnieć. Staramy się rozbijać ewentualne grudki, tak żeby otrzymać jednolity, kremowy budyń.

Artur Rogalski krok 3
Odstawiamy budyń do całkowitego wystudzenia. Warto go po chwili przykryć folią spożywczą, tak żeby stykała się z powierzchnią masy. Zapobiegniemy w ten sposób tworzeniu się kożucha. Nie stawiajmy garnka w bardzo chłodnym miejscu – składniki na krem z budyniu powinny mieć temperaturę pokojową.

Artur Rogalski krok 4
Umieszczamy miękkie masło w misce. Przepis na krem budyniowy do tortu dla osób na diecie roślinnej możemy wykonać z użyciem wegańskiej margaryny. Dodajemy około 50 g drobnego białego cukru lub cukru pudru (słodycz masy możemy dostosować do własnych preferencji lub zgodnie z docelowym użyciem). Ucieramy składniki przez kilka minut na wysokich obrotach miksera, aż powstanie jasny, puszysty krem.

Artur Rogalski krok 5
Dodajemy do maślanej masy łyżkę wystudzonego budyniu. Miksujemy, aż składniki się połączą. Stopniowo dokładamy kolejne porcje, za każdym razem dokładnie mieszając krem. W końcu powstanie gładka, aksamitna masa budyniowa. Nie miksujmy jej zbyt długo, ponieważ może się zwarzyć. Jeśli do tego dojdzie, uratujemy sytuację, dodając odrobinę gorącej wody lub podgrzewając miskę na parze – tylko do momentu, kiedy znikną grudki.

Artur Rogalski krok 6
Przygotowaną w ten sposób masę polecamy od razu wykorzystać do skomponowania deseru. Przyda się między innymi do zrobienia karpatki lub przełożenia tortu. Inne warstwowe ciasto z kremem budyniowym warte uwagi to na przykład rafaello, krówka bez pieczenia lub 3 bit. Masą można wypełnić kruche spody na tarty lub tartaletki.

Artur Rogalski


