
Masa chałwowa do tortu
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- żółtko: 2 szt.
- mleko: 250 ml
- cukier: 100 g
- cukier waniliowy: 5 g
- mąka ziemniaczana: 20 g
- chałwa: 200 g
- masło: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Składniki: wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem.
krok 2
Budyń: 0,5 szklanki mleka i cukier przekładamy do garnka o grubym dnie i zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami, cukrem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną, wlewamy, mieszając do gotującego się mleka z cukrem. Doprowadzamy do zagotowania i mieszając gotujemy ok. 30 sekund. Wierzch budyniu przykrywamy folią spożywczą, zapobiegnie to powstaniu kożucha. Pozostawiamy do ostygnięcia.
krok 3
Masa chałwowa do tortu: miękkie masło ucieramy mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu. Następnie w 3–4 porcjach dodajemy chałwę waniliową, krusząc ją palcami. Miksujemy do połączenia się składników.

