Porady:
- Masa kokosowa z budyniem może być przygotowana, jeśli potrzebujemy bardzo gęstego kremu. Do gotujących się składników wystarczy dodać pół lub całą torebkę budyniu rozrobionego w mleku.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić masę kokosową?
Przepis na masę kokosową jest jednym z najprostszych, jakie znamy. Wszystkie składniki należy zagotować w garnku i mieszać, aż do zgęstnienia. Masa kokosowa do tortu będzie mieć bogatszy smak, jeśli dodamy do niej kilka kropel olejku z migdałów. Tym kremem można przełożyć blaty ciasta, ozdobić tort z wierzchu przy pomocy szpatułki cukierniczej lub ozdobić babeczki korzystając z rękawa cukierniczego z rozmaitymi końcówkami.
Wśród kremów do tortów szczególnie miejsce zajmuje masa kokosowa. Przepis może być wykorzystany do przygotowania np. ciasta Rafaello, ale nie tylko.
Masa kokosowa – do czego wykorzystać?
Masa kokosowa do tortu jest świetnym kremem, aby przełożyć nim ciasto. Jest bardzo prosta, mocno kokosowa, a jednocześnie nie za słodka. Jasny lub kakaowy biszkopt z masą kokosową warto polać polewą czekoladową – takie połączenie smaków ma wielu miłośników. Deser jest miękki, pyszny i aż prosi się, aby sięgnąć po kolejny kawałek! Masa kokosowa może być też wykorzystana do przełożenia nią naleśników. Osoby lubiące nietypowe dania zachęcamy do przygotowania tortu naleśnikowego. Jego warstwy można przekładać domowymi dżemami, czekoladą i właśnie kremem z kokosa. Masa kokosowa do ciasta idealnie nada się do wypełnienia wszelkich domowych wypieków – pączków, rurek z kremem, tortów, czy jako dekoracja babeczek.