Masa makowa
- mak: 250 g
- masło: 50 g
- cukier: 100 g
- miód: 50 g
- orzechy włoskie: 50 g
- skórka pomarańczowa: 50 g
- suszone morele: 50 g
- ekstrakt migdałowy: 10 ml
- skórka pomarańczowa: 0.5 szt.
- cynamon: 2 g
- sok z cytryny: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Gotowanie maku: wsypujemy go do garnka o grubym dnia, zalewamy mlekiem (lub gorącą wodą), kilka centymetrów ponad poziom ziarenek. Doprowadzamy do wrzenia i trzymamy na małym ogniu przez 25 minut. Mieszamy od czasu do czasu.

wero.ugc krok 2
Mielenie: ugotowany mak przecedzamy przez sitko z bardzo drobnymi otworami. Odstawiamy do przestudzenia. A potem mielimy go 2 razy, a najlepiej 3.

wero.ugc krok 3
Pozostałe składniki: w czystym garnku roztapiamy masło, z dodatkiem miodu (najlepiej płynnego) i cukru (może być trzcinowy lub zamiennik, np. erytrytol). Mieszamy do rozpuszczenia cukru. Wyciskamy sok z cytryny, odstawiamy na później.

wero.ugc krok 4
Bakalie: rodzynki drobno siekamy, orzechy łamiemy na mniejsze kawałki (włoskie można zamienić na inne). Dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową (najlepsza jest domowa). Morele (lub śliwki) kroimy w kosteczkę. Wszystkie dodajemy do masła z miodem, podgrzewamy przez chwilę razem (ok. 3 minuty).

wero.ugc krok 5
Masa makowa: bakalie zdejmujemy z ognia, dodajemy do nich zmielony mak, ekstrakty: migdałowy lub pomarańczowy, zamiast nich możemy użyć 30 ml likieru pomarańczowego i 30 ml migdałowego. Wlewamy też sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Masa powinna być wilgotna, jeśli jest zbyt sucha, to dolewamy więcej soku z cytryny (lub likieru, jeśli był używany). Przekładamy do miseczki - masa makowa jest gotowa.

wero.ugc


