Porady:
- Jak najłatwiej obrać orzechy włoskie ze skórek? Wystarczy wrzucić je na patelnię i chwilę podprażyć – wtedy po lekkim dotknięciu skórka sama z nich zejdzie.
- Orzechy można zmielić także w maszynce do mielenia mięsa lub w młynku do kawy.
- Do kremu można dodać 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, rumu lub likieru kawowego, który podbije aromat orzechów włoskich.
- Krem orzechowy z naszego przepisu starczy na jedno przełożenie, pokrycie boków i wierzchu tortu o średnicy ok. 20 cm.
- Proporcje są odpowiednie również na ciasto upieczone w prostokątnej blasze o wymiarach 25×35 cm.
- Jeśli chcecie, aby krem był delikatniejszy w smaku, zamieńcie orzechy włoskie na laskowe.
Notka redakcyjna:
Krem orzechowy do tortu bez masła
Krem orzechowy możecie zrobić także na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Miksujemy je ze sobą, dodajemy drobny cukier lub cukier puder oraz namoczone w mleku zmielone orzechy.
Jeśli chcecie przyspieszyć produkcję kremu, zamiast orzechów włoskich, sięgnijcie po gotowe masło orzechowe. W tym przypadku należy zwrócić uwagę na jego skład. Najlepsza będzie pasta w 100% z samych orzechów, bez żadnych dodatków. Do lekkich kremów orzechowych sprawdzają się masła z orzechów arachidowych lub orzechów nerkowca.
Krem orzechowy w wybranych przepisach
- Orzeszki z masą orzechową – to małe kruche ciasteczka, które można wypełnić dowolnym kremem, z czego niewątpliwe najbardziej popularny jest krem orzechowy. Do wykonania orzeszków potrzebne jest specjalne urządzenie lub patelnia, zwana orzeszkownicą.
- Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym – być może bardziej znane jest z kremem z serka mascarpone, świetnie smakuje również w orzechowej wersji. Krem z orzechów włoskich lub masła orzechowego można położyć na wierzch lub przełożyć nim dwie warstwy ciasta.
- Piernik sułtański – czyli przekładany powidłami i masą bakaliową (może być orzechowa) w polewie czekoladowej.
Krem orzechowy – dodatki
Tak jak do kremu czekoladowego świetnie pasuje dodatek orzechów, tak krem z orzechami doskonale komponuje się z czekoladą. Może być w formie wiórków – jeśli zdecydujecie się zetrzeć ją na tarce – lub nieco większych kawałków, gdy posiekacie ją ostrym nożem. Torty orzechowe świetnie smakują i wyglądają zwieńczone polewą czekoladową.
Krem orzechowy można wzbogacić także o dodatek:
- miodu i cynamonu – aby dodać słodyczy i korzennych nut,
- karmelu i soli – wtedy w smaku przypominać będzie batony typu snickers,
- wanilii – w postaci ekstraktu lub cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią),
- kandyzowanych owoców – np. skórki z pomarańczy,
- bakalii – np. posiekanych drobno daktyli lub rodzynek.