Masala chai - indyjska herbata z przyprawami
- korzeń imbiru: 10 g
- cynamon: 1 szt.
- kardamon: 5 g
- anyż: 2 szt.
- goździki: 4 szt.
- pieprz czarny: 2 szt.
- herbata: 8 g
- mleko: 125 ml
- woda: 250 ml
- cukier trzcinowy: 12 g
Sposób przygotowania
krok 1
Cynamon: laskę łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do moździerza. Rozgniatamy go tak, żeby zostały tylko niewielkie cząstki.

wero.ugc krok 2
Imbir: potrzebny nam będzie mniej więcej 2-centymetrowy kawałek. Dokładnie go myjemy i obieramy go łyżeczką, żeby zachować jak najwięcej cennych właściwości. Kroimy go na plasterki.

wero.ugc krok 3
Mleko z przyprawami: do moździerza dokładamy goździki, anyż i 2 ziarenka czarnego pieprzu. Rozcieramy mocno, ale tak, żeby widoczne były kawałki przypraw. Łuskamy kardamon, dorzucamy go do moździerza i ponownie rozgniatamy. Do garnka z grubszym dnem wlewamy mleko, wodę, dosypujemy przyprawy, dorzucamy też imbir. Gotujemy przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Mieszamy co jakiś czas, uważając, żeby mleko nie wykipiało.

wero.ugc krok 4
Mleko z herbatą: do garnka dosypujemy 2 łyżeczki czarnej herbaty. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty.

wero.ugc krok 5
Słodzenie: pod koniec gotowania mleka z przyprawami, dosypujemy cukier brązowy (trzcinowy). Mogą to być też inne cukry lub słodziki, ale smak indyjskiego napoju ulegnie nieznacznej zmianie.

wero.ugc krok 6
Podanie: masala chai przelewamy przez małe sitko bezpośrednio do szklanek. Możemy na wierzchu położyć gwiazdkę anyżu. Koniecznie pijemy gorące.

wero.ugc


