
Maślaki marynowane
- maślak: 1 kg
- cebula: 200 g
- marchewka: 100 g
- ocet: 250 ml
- woda: 400 ml
- cukier: 60 g
- sok z cytryny: 30 ml
- sól: 20 g
- gorczyca: 10 g
- ziele angielskie: 10 szt.
- liść laurowy: 6 szt.
- pieprz czarny: 10 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Grzyby: przebieramy i oczyszczamy. Zdejmujemy z kapeluszy grubą skórkę pokrytą śluzem. Mniejsze maślaki zostawiamy w całości, a mniejsze kroimy w kawałki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Do wrzątku dodajemy sok z cytryny, żeby grzyby nie ściemniały.
krok 2
Pozostałe składniki: marchewkę skrobiemy, myjemy i kroimy w talarki. Cebulę obieramy i dzielimy na krążki.
krok 3
Zalewa: podgrzewamy wodę z octem, solą i cukrem. Dodajemy przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę i ziarna pieprzu. Doprowadzamy miksturę do wrzenia, mieszamy ją i gotujemy przez kilka minut.
krok 4
Maślaki marynowane: w umytych i wyparzonych słoiczkach umieszczamy cebulę, marchewkę i grzyby. Zalewamy je octową marynatą, zostawiając 1 cm odstępu pod wieczkiem. Zakręcamy słoiczki i odstawiamy je do góry dnem do wystygnięcia.

