
Masło czosnkowe to pyszny dodatek do pieczywa, mięs, ryb i potraw z grilla. Poza aromatycznym czosnkiem na smak, który tak bardzo lubimy, składają się świeże zioła. Możemy je wybrać zgodnie z własnym gustem – doskonale pasują natka pietruszki, koperek, bazylia czy drobno posiekany szczypiorek. Szybkie masło z czosnkiem i ziołami przygotujemy w niecałe 10 min.
- masło: 100 g
- sól: 2 g
- natka pietruszki: 5 g
- czosnek: 3 ząbki
Sposób przygotowania
krok 1
Czosnek: obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę.
krok 2
Zioła: myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i siekamy drobno ostrym nożem.
krok 3
Mieszanie składników: do miękkiego masła dodajemy czosnek i zioła. Dokładnie mieszamy łyżką.
krok 4
Gotowe masło czosnkowe: podajemy do pieczywa, smażonych ryb lub pieczonych warzyw.
Porady:
- Masło czosnkowe możemy przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 7 dni.
- Do masła dodajemy ulubioną mieszankę świeżych lub suszonych ziół, np. natkę pietruszki, bazylię, koperek, tymianek lub oregano.
- Dla zaostrzenia smaku możemy dodać 1–2 ząbki czosnku więcej lub odrobinę mielonej papryczki chili.
- Masło możemy zawinąć w papier do pieczenia i odłożyć do lodówki, a potem pokroić w ładne krążki.
- Jeśli chcemy jednak podać masło w temperaturze pokojowej, dobrym pomysłem jest wyciśnięcie go przez szprycę lub rękaw cukierniczy.
Notka redakcyjna:
Masło czosnkowe z pieczonego czosnku
W tej wersji dodatek do dań i pieczywa jest nieco bardziej słodki i intensywniej pachnie:
- z czosnku odcinamy górną część – tak, żeby otworzyć ząbki,
- smarujemy je oliwą i posypujemy szczyptą soli,
- wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 30 min,
- upieczony czosnek wyciskamy z ząbków, a po przestudzeniu dodajemy do masła.
Możemy upiec także obrane z łupin ząbki czosnku. Najlepiej ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Następnie polewamy je oliwą i pieczemy z wybranymi ziołami przez ok. 40 min.
W jakich potrawach sprawdzi się masło czosnkowe?
Masło czosnkowe to świetny dodatek do imprezowych przekąsek, a także dań głównych. Poniżej najpopularniejsze potrawy to:
- chleb, francuska bagietka lub grzanki – w połączeniu z masłem czosnkowym pieczywo jako pierwsze przychodzi nam na myśl. Nic dziwnego – to doskonałe połączenie. Taki chlebek świetnie pasuje, np. do letnich sałatek lub dań z grilla,
- moskole – góralskie placki ziemniaczane najczęściej podawane są z bryndzą, czyli twarożkiem, masłem czosnkowym i skwarkami z boczku,
- pstrąg pieczony z masłem czosnkowym – w podobnej wersji możemy zrobić także grillowanego pstrąga,
- proziaki z masłem czosnkowym – czyli smażone podkarpackie bułeczki,
- pieczarki z grilla – najłatwiej je przygotować w postaci szaszłyków z pieczarkami,
- pieczone ziemniaki – masło czosnkowe pasuje do ziemniaków w każdej postaci,
- devolay z piersi kurczaka – dodatek masła z czosnkiem sprawi, że roladki będą jeszcze bardziej aromatyczne,
- ślimaki z czosnkiem – winniczki z masłem czosnkowym i białym winem to szykowna i – wbrew pozorom – łatwa do przygotowania przekąska,
- krewetki w białym winie – masło z czosnkiem jest niezbędnym składnikiem tej potrawy.
Wegańskie masło czosnkowe
Dla osób, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, mamy pyszny przepis na wegańskie masełko czosnkowe. Przygotowujemy je z ugotowanej białej fasoli, którą następnie blendujemy z ząbkami czosnku, odrobiną oleju roślinnego i soku z cytryny. Doprawiamy solą i ulubionymi ziołami, np. tymiankiem i pietruszką.
Masło wegańskie możemy zrobić także z napoju sojowego i oleju kokosowego rafinowanego, który jest pozbawiony zapachu kokosa.

