
Masło wegańskie
- ocet jabłkowy: 5 ml
- sól morska: 6 g
- płatki drożdżowe: 10 g
- aquafaba: 150 ml
- kurkuma: 1 szczypta
- olej kokosowy: 225 g
- olej rzepakowy: 30 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal81
- tłuszcz9g
- tłuszcz nasycony7g
- węglowodany0.1g
- cukry0.1g
- błonnik0g
- białko0.2g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: głęboką maselniczkę lub pojemnik do przechowywania żywności (najlepiej szklany), wykładamy papierem do pieczenia, odkładamy na bok.
krok 2
Blendowanie: roztapiamy olej kokosowy - odstawiamy do ostudzenia. Odsączamy ciecierzycę (można ją wykorzystać do zrobienia pasty kanapkowej, zupy lub innych dań), zlewając aquafabę do miski lub bezpośrednio do kielicha blendera (o dużej mocy). Dolewamy ocet, dosypujemy sól, płatki drożdżowe i kurkumę (można ją pominąć). Dokładnie mieszamy lub blendujemy. Nie przerywając, powoli dolewamy olej kokosowy z pierwszego tłoczenia i olej rzepakowy (najlepiej tłoczony na zimno). Masa powinna zgęstnieć.
krok 3
Chłodzenie: przekładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Masło wegańskie przykrywamy nim również od góry. Wstawiamy do lodówki na całą noc, żeby stwardniało.
krok 4
Przechowywanie: w lodówce pod przykryciem będzie zdatne do spożycia przez 2 tygodnie.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

