
Masło z pestek dyni
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- pestki dyni: 500 g
- syrop klonowy: 15 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal:83
- tłuszcz:6 g
- tłuszcz nasycony:1 g
- węglowodany:3 g
- cukry:1 g
- błonnik:1 g
- białko:4 g
Sposób przygotowania
krok 1
Blendowanie: pestki dyni umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy przez 5-8 minut, co jakiś czas przerywamy w trakcie oskrobujemy boki naczynia. Staramy się nie przegrzewać masła z pestek dyni. Jeśli mieszanka wydaje się zbyt ciepła, robimy dłuższe przerwy w czasie miksowania. Masło powinno być dość gęste, ale tylko na tyle, żeby dało się je swobodnie rozsmarować.
krok 2
Doprawianie: opcjonalnie możemy wymieszać masełko ze słodkim syropem klonowym, zyska dodatkowy smak.
krok 3
Przechowywanie: masło dyniowe przekładamy do sterylnego słoika. Przechowujemy je w lodówce, przez tydzień.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

