Reklama

Masło z pestek dyni to niecodzienna propozycja, ale jednocześnie bardzo smaczna. Mogą je jeść osoby na różnych dietach, ponieważ nie ma w nim składników pochodzenia zwierzęcego, glutenu i laktozy. Jeśli dodamy do niego łyżkę syropu klonowego, przekonamy do niego też dzieci. Masło z pestek dyni robi się niezwykle prosto i przy tym szybko. Warto wypróbować przepis, bo jest zdrowe, a przy tym dużo lepsze niż kupione w sklepie.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal83
  • tłuszcz6g
  • tłuszcz nasycony1g
  • węglowodany3g
  • cukry1g
  • błonnik1g
  • białko4g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Blendowanie: pestki dyni umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy przez 5-8 minut, co jakiś czas przerywamy w trakcie oskrobujemy boki naczynia. Staramy się nie przegrzewać masła z pestek dyni. Jeśli mieszanka wydaje się zbyt ciepła, robimy dłuższe przerwy w czasie miksowania. Masło powinno być dość gęste, ale tylko na tyle, żeby dało się je swobodnie rozsmarować.

  • krok 2

    Doprawianie: opcjonalnie możemy wymieszać masełko ze słodkim syropem klonowym, zyska dodatkowy smak.

  • krok 3

    Przechowywanie: masło dyniowe przekładamy do sterylnego słoika. Przechowujemy je w lodówce, przez tydzień.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama