Reklama

Ten mazurek jest wyjątkowy. Nie dość, że smakuje wspaniale, to jeszcze obłędnie wygląda. Postanowiliśmy bowiem przygotować go w kształcie dużej pisanki. Bakalie świetnie sprawdziły się w formie dekoracji. Taki mazurek bakaliowe jajo będzie bardzo dobrze wyglądał na wielkanocnym stole. Aż szkoda go kroić!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera, dodajemy po jednym żółtku i łyżce mąki. Na końcu dodajemy cukier waniliowy, oprószone mąką bakalie i ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy, przekładamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy w kształcie jajka lub na niewielką blachę, wyrównujemy i pieczemy ok. 40 min w temp. 180°C.

  • krok 2

    Po upieczeniu i ostudzeniu, wyjmujemy ciasto z formy, ew. to z blachy wycinamy w kształt jajka. Z cukru pudru i wody przygotowujemy lukier. Polewamy całość lukrem i dekorujemy pasami migdałów, żurawiny, skórki pomarańczowej, pestek dyni i rodzynek.

Porady:

W przepisie na mazurek bakaliowe jajo wykorzystujemy:

  • jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • mąkę - przesianą, dodatkowo ok. 1 łyżkę do bakalii
  • bakalie - pokrojone figi, rodzynki i skórkę pomarańczową
  • płatki migdałowe - uprażone
  • pestki dyni - uprażone

Notka redakcyjna:

Przepis na mazurek bakaliowe jajo to opcja dla prawdziwych miłośników bakalii. To także dobry przepis do różnego rodzaju modyfikacji. Bakalie możemy dowolnie ze sobą zestawiać, pamiętając, by zachować mniej więcej równe proporcje między składnikami twardymi i chrupkimi, takimi jak pestki dyni, a miękkimi, takimi jak suszone owoce. Do mazurka świetnie będą także pasować orzechy włoskie, ziemne czy laskowe. Rodzynki i suszone owoce przed użyciem możemy namoczyć w ciepłej wodzie - będą miększe i delikatniejsze.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama