
Mazurek bakaliowe jajo
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- masło: 200 g
- cukier: 150 g
- jajka: 5 szt.
- mąka: 250 g
- cukier waniliowy: 1 szt.
- bakalie: 200 g
- cukier puder: 0.5 szklanki
- woda: 4 łyżki stołowe
- płatki migdałowe: 80 g
- suszona żurawina: 50 g
- skórka pomarańczowa: 80 g
- pestki dyni: 50 g
- rodzynki: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera, dodajemy po jednym żółtku i łyżce mąki. Na końcu dodajemy cukier waniliowy, oprószone mąką bakalie i ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy, przekładamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy w kształcie jajka lub na niewielką blachę, wyrównujemy i pieczemy ok. 40 min w temp. 180°C.

krok 2
Po upieczeniu i ostudzeniu, wyjmujemy ciasto z formy, ew. to z blachy wycinamy w kształt jajka. Z cukru pudru i wody przygotowujemy lukier. Polewamy całość lukrem i dekorujemy pasami migdałów, żurawiny, skórki pomarańczowej, pestek dyni i rodzynek.


