Porady:
- Składniki na kruche ciasto powinny być zimne, wyjmujemy je z lodówki tuż przed zagniataniem ciasta.
- Ciasto możemy zagnieść ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami.
- Aby było łatwiej, masło siekamy nożem na mniejsze kawałki.
- Ozdobną krawędź możemy zrobić z dwóch wałków ciasta, które skręcamy ze sobą tak, jak sznurek.
- Jeśli po zrobieniu krawędzi zostało nam jeszcze trochę ciasta, możemy wyciąć z niego ciasteczka (np. w kształcie zajączków), które ułożymy na masie chałwowej w formie dekoracji.
- Do pieczenia mazurka najlepiej sprawdzi się duża blacha z piekarnika.
Notka redakcyjna:
Mazurek chałwowy – pomysły na dekorację
Wielkanocny mazurek z masą chałwową można ozdobić na różne sposoby:
- daktylami i migdałami – jak w podstawowym przepisie. Daktyle kroimy na cienkie paseczki i układamy z nich gałązki na masie chałwowej. Obok kładziemy migdały (w całości lub płatki),
- polewą czekoladową – możemy przygotować ją zgodnie z przepisem lub po prostu roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Czekamy, aż przestygnie i nakładamy ją na wierzch ciasta przy pomocy rękawa cukierniczego z cienką końcówką. Do dekoracji można wykorzystać białą, mleczną, gorzką lub czekoladę ruby, aby stworzyć wzory w różnych kolorach,
- suszonymi kwiatami – np. bławatka, bratka lub nasturcji,
- kandyzowanymi lub liofilizowanymi owocami – kandyzowaną skórką pomarańczy, wiśniami lub malinami,
- przy pomocy gotowych ozdób – np. z masy cukrowej, w kształcie jajek lub zajączków, mielonymi orzechami.
Mazurek chałwowy z czekoladą
Przepis na mazurek chałwowy można modyfikować, dodając warstwę:
- czekolady – białej, mlecznej lub deserowej. Ganache (krem czekoladowy) przygotowujemy z czekolady i śmietany kremówki, które łączymy ze sobą, podgrzewając je w kąpieli wodnej. Przestudzony, ale jeszcze płynny krem, możemy położyć pod lub na masę chałwową,
- kajmaku – tak, jak w przypadku kremu czekoladowego, warstwa kajmaku może znajdować się na wierzchu lub pod masą chałwową. Kajmak przygotowujemy z mleka skondensowanego lub zwykłego mleka z dodatkiem cukru (na 1,5 l mleka dodajemy 300 g cukru). Aby powstał kajmak gotujemy mleko na małej mocy palnika przez 2–3 godz.,
- dżemu owocowego – np. porzeczkowego lub konfitury wiśniowej. Cienka warstwa położona pod masą chałwową będzie doskonale przełamywać słodycz ciasta i kremu.
Bezglutenowy mazurek chałwowy
Aby zrobić bezglutenowy mazurek chałwowy, należy wykluczyć mąkę pszenną. Możemy zastąpić ją mielonymi orzechami włoskimi lub mąką ryżową zmieszaną z kukurydzianą. Spód do ciasta przygotowujemy w podobny sposób jak biszkopt orzechowy, ale z mniejszej ilości składników. Na mazurek wystarczy 100 g orzechów włoskich i 2 jajka. Nie używamy bułki tartej, a mąkę zastępujemy mieszanką bezglutenową.