
Mazurek cytrusowy z migdałami
- mąka tortowa: 280 g
- sól: 3 g
- jajka: 2 szt.
- masło: 200 g
- mąka migdałowa: 200 g
- migdały: 130 g
- cukier puder: 120 g
- skórka z cytryny: 1 szt.
- skórka pomarańczowa: 1 szt.
- sok z cytryny: 1 szt.
- miód: 45 g
- pistacje: 20 g
- owoce kandyzowane: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: do przesianej mąki dodajemy sól, jajka i masło (150 g). Zagniatamy ciasto, owijamy w folię i schładzamy przez 1 godz. w lodówce. Ponownie je zagniatamy i rozwałkowujemy na dwa okrągłe placki: o średnicach 20 i 24 cm. Większy placek wykładamy na spód tortownicy, podwijamy brzegi na wysokość 2 cm, po całości gęsto nakłuwamy widelcem.
krok 2
Na dolną warstwę: wszystkie składniki nadzienia migdałowego - 200 g zmielonych migdałów, 50 g całych migdałów, 120 g cukru pudru, starta skórka z jednej cytryny i pomarańczy, sok z jednej cytryny - dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy na większym placku. Przykrywamy drugim plackiem. Także nakłuwamy ciasto widelcem.
krok 3
Na górną warstwę: masło z miodem rozpuszczamy w mikrofalówce lub garnuszku na małym ogniu, dodajemy migdały: 20 g posiekanych, 50 całych, bez skórki, pistacje posiekane, kandyzowaną skórkę pomarańczową, delikatnie mieszamy i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Pieczemy 20–25 min w temp. 200°C. Studzimy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

