
Mazurek cytrynowy
- mąka pszenna: 250 g
- masło: 200 g
- cukier puder: 60 g
- cukier waniliowy: 4 g
- jajka: 3 szt.
- żółtko: 2 szt.
- woda: 20 ml
- cytryna: 3 szt.
- cukier: 140 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto kruche: na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, cukier puder i cukier wanilinowy. 125 g masła siekamy i ucieramy palcami z suchymi składnikami. Dodajemy 1 jajko i 1–2 łyżki zimnej wody. Szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto i formujemy je w zwartą kulę. Szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
krok 2
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Wyjmujemy schłodzone ciasto i rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami folii spożywczej, na placek pasujący do podłużnej formy na mazurek o wymiarach 35x11 cm. Wylepiamy nim jej spód i boki, a następnie nakłuwamy widelcem.
krok 3
Pieczenie: spód na mazurek cytrynowy przykrywamy folią aluminiową, którą obciążamy specjalnymi ceramicznymi kulkami. Jeśli ich nie mamy, możemy użyć grochu lub ryżu. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 15 minut, po czym zdejmujemy folię i pieczemy je przez kolejne 5 minut, do zarumienienia. Następnie wyjmujemy je i odkładamy do przestudzenia.
krok 4
Krem cytrynowy: owoce dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. W miseczce roztrzepujemy lekko 2 jajka i 2 żółtka. W dużym garnku zagotowujemy niewielką ilość wody (powinna sięgać około 1/3 jego wysokości). Umieszczamy nad nim miskę z sokiem i skórką z cytryn, cukrem i 75 g masła. Gdy całość się rozpuści, dodajemy do kremu jajka. Szybko i energicznie mieszamy masę, aż osiągnie konsystencję budyniu.
krok 5
Mazurek: gotowy krem cytrynowy wykładamy na spód ciasta. Odkładamy do przestudzenia. Dekorujemy dowolnie, na przykład plasterkami cytrusów, czekoladowymi jajeczkami, miniaturowymi bezami lub płatkami migdałów.

