
Mazurek kawowy z bakaliami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mąka krupczatka: 180 g
- cukier puder: 40 g
- masło: 100 g
- żółtko: 1 szt.
- śmietana 18%: 15 g
- sól: 3 g
- masa kajmakowa: 200 g
- masło: 50 g
- kawa rozpuszczalna: 30 g
- rodzynki: 50 g
- figi: 2 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i masło pokrojone w kostkę, wszystko siekamy nożem. Dodajemy żółtko, śmietanę oraz sól. Szybko zagniatamy ciasto.
krok 2
Formujemy kulę, spłaszczamy ją, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkowane ciasto przekładamy do natłuszczonej formy na tartę (25 cm), wylepiamy nim dno oraz brzegi, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 min w temp. 200°C.
krok 3
Na wypełnienie: masę kajmakową, bardzo miękkie masło, zaparzoną i ostudzoną kawę miksujemy na jednolity krem. Przekładamy do lodówki. Stężałą wylewamy na ostudzony kruchy spód. Dekorujemy rodzynkami i figami, tworząc z nich wzór bazi.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

