Reklama

Mazurek kawowy z bakaliami to ciekawa propozycja na święta wielkanocne. Bakalie są również smaczną dekoracją. Mazurek kawowy z bakaliami w wersji mini urozmaici koszyk ze święconką.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Na ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i masło pokrojone w kostkę, wszystko siekamy nożem. Dodajemy żółtko, śmietanę oraz sól. Szybko zagniatamy ciasto.

  • krok 2

    Formujemy kulę, spłaszczamy ją, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkowane ciasto przekładamy do natłuszczonej formy na tartę (25 cm), wylepiamy nim dno oraz brzegi, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 min w temp. 200°C.

  • krok 3

    Na wypełnienie: masę kajmakową, bardzo miękkie masło, zaparzoną i ostudzoną kawę miksujemy na jednolity krem. Przekładamy do lodówki. Stężałą wylewamy na ostudzony kruchy spód. Dekorujemy rodzynkami i figami, tworząc z nich wzór bazi.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady:

Zobacz także: fondant z kajmakiem

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama