
Mazurek pistacjowy
- mąka pszenna: 300 g
- masło: 150 g
- cukier puder: 100 g
- aromat do ciasta: 3 g
- sól: 3 g
- żółtko: 3 szt.
- konfitura malinowa: 100 g
- mascarpone: 250 g
- pasta pistacjowa: 70 g
- pistacje: 50 g
- biała czekolada: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Kruche ciasto: na stolnicy lub czystym blacie kuchennym usypujemy mąkę, cukier puder i sól. Masło kroimy w kostkę i rozcieramy czubkami palców z sypkimi składnikami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy żółtka i aromat waniliowy. Ciasto zagniatamy krótko, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
krok 2
Formowanie spodu: formę o wymiarach 32x21 cm wykładamy papierem do pieczenia. ¾ kruchego ciasta rozwałkowujemy i docinamy, żeby pasowało kształtem do przygotowanej blachy. Umieszczamy je na dnie formy. Ze skrawków i pozostałego ciasta formujemy wałeczki i układamy je na brzegach, dzięki czemu tworzymy krawędzie mazurka. Wkładamy go ponownie do lodówki, na około 15 minut.
krok 3
Piekarnik: kiedy uformowany mazurek odpoczywa w lodówce, rozgrzewamy piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.
krok 4
Pieczenie: na środkowej półce piekarnika umieszczamy blachę ze schłodzonym ciastem i pieczemy je przez 20 minut. Jeśli w tym czasie zdążyło się lekko zarumienić, wyjmujemy je i studzimy. Jeśli nie, pozostawiamy je w piekarniku na kolejne 5 minut.
krok 5
Krem pistacjowy: serek mascarpone i słodzoną pastę pistacjową mieszamy na wysokich obrotach miksera przez 2 min lub do momentu, w którym masa będzie gęsta, jednolita i zauważalnie powiększy swoją objętość. Jeśli używamy niesłodzonej pasty pistacjowej, do kremu dodajemy jeszcze 30 g cukru pudru.
krok 6
Dekoracja: na kruchy spód do mazurka wykładamy konfiturę malinową i rozsmarowujemy ją równomiernie po całej jego powierzchni. Następnie delikatnie rozprowadzamy krem pistacjowy. Orzechy i czekoladę siekamy i posypujemy nimi mazurek pistacjowy.

