Porady:
- Albedo, czyli wewnętrzna, biała warstwa skórki cytrusów, odpowiada za ich lekko gorzkawy smak. Owoce możemy dokładnie obrać przed zrobieniem z nich miazgi, jeśli nie chcemy, żeby nasz mazurek pomarańczowy miał ten charakterystyczny aromat. Warto jednak wiedzieć, że albedo ma wiele wartościowych składników odżywczych i nie zawsze trzeba się go pozbywać.
- Ciasto kruche na mazurek pomarańczowy można wstępnie posiekać w malakserze, a następnie krótko zagnieść. Możemy też użyć miksera ze specjalnymi końcówkami. Pamiętajmy, że nie lubi ono długiego wyrabiania, ponieważ masło zaczyna się rozpuszczać pod wpływem ciepła rąk i masa staje się klejąca.
- Mazurek wielkanocny z masą pomarańczową może przybrać różne kształty. Jeśli chcemy, możemy go upiec w okrągłej formie do tarty, prostokątnej blaszce do ciasta lub specjalnej foremce w kształcie pisanki.
- Krawędzie mazurka możemy dowolnie ozdabiać jeszcze przed upieczeniem. Ciasto kruche można uformować w wałeczki lub warkoczyki lub naznaczyć ząbkami widelca.
- Uważajmy, żeby nie zredukować za bardzo masy pomarańczowej, ponieważ po całkowitym wystygnięciu jeszcze bardziej stężeje. Poznamy, że jest gotowa, kiedy konsystencją będzie przypominać konfiturę i stanie się szklista.
Notka redakcyjna:
Jak ozdobić wielkanocny mazurek pomarańczowy?
Wielkanocne mazurki to powszechna w wielu polskich domach świąteczna tradycja. Możemy je urozmaicić na wiele różnych sposobów. Ozdoby i dekoracje na mazurek pomarańczowy możemy przygotować samodzielnie lub kupić je w sklepie – w postaci drobnych, czekoladowych jajek, zajączków lub kwiatków. Oto niektóre pomysły na to, jak ozdobić mazurek:
- Polewa czekoladowa – możemy po prostu rozpuścić dowolną czekoladę, deserową, mleczną lub białą, i polać nią wierzch mazurka. Dobrym pomysłem jest tworzenie wzorów nawiązujących do wielkanocnej tradycji. Dekorowanie ułatwi nam umieszczenie czekolady lub polewy kakaowej w szprycy lub rękawie cukierniczym.
- Bakalie – bardzo popularnym dodatkiem są prażone płatki migdałów i kandyzowane owoce. Ze skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i kawałków suszonych moreli lub śliwek z łatwością uformujemy piękne kwiatki na mazurku.
- Malowane bazie – popularnym motywem wielkanocnym są bazie. Jak je zrobić? Płynną czekoladą deserową możemy narysować na mazurku gałązki, a białe pączki uformować z wiórków kokosowych. Możemy je także zrobić za pomocą roztopionej białej czekolady, lukru lub płatków migdałowych.
- Słodka pisanka – jeśli upiekliśmy mazurek pomarańczowy w okrągłej formie, dobrym pomysłem będzie udekorowanie go tak, jakbyśmy ozdabiali pisankę. Przygotujmy lukier w różnych barwach, pisaki, cukrowe koraliki i posypki i pozwólmy najmłodszym domownikom zmienić mazurek w najbardziej kolorową pisankę w domu. Dzieci na pewno będą miały mnóstwo zabawy w czasie dekoracji ciasta.
- Kandyzowane plastry pomarańczy – cienkie plasterki owoców wrzucamy do gorącego syropu cukrowego i gotujemy na małym ogniu przez godzinę, obracając je co kilka minut. Kiedy staną się szkliste, wyjmujemy je na kratkę cukierniczą i studzimy. Możemy włożyć je do suszarki do warzyw.
Mazurek wielkanocny z pomarańczami i...
Mazurek pomarańczowy możemy z łatwością przyrządzić w wersji podstawowej, do której potrzebne są tylko dwa elementy – kruche ciasto i masa cytrusowa. Jeśli jednak czujemy się na siłach, żeby łączyć różne smaki, przygotujmy:
- Mazurek pomarańczowy z marcepanem – migdały cudownie komponują się ze słodko-kwaśną i gorzkawą masą z owoców cytrusowych. Marcepan ścieramy na spód ciasta i rozkładamy go równomiernie, a następnie polewamy konfiturą pomarańczową.
- Mazurek wielkanocny z pomarańczami i czekoladą – składa się z dwóch idealnie komponujących się warstw. Masę cytrusową pokrywa krem czekoladowy ganache, czyli gęsty sos z dodatkiem śmietanki kremówki.
- Mazurek pomarańczowo-kajmakowy – coś dla wielbicieli bardzo słodkich wypieków. Masę krówkową możemy przyrządzić sami z mleka skondensowanego. Jeśli jednak zależy nam, żeby zrobić szybki i łatwy mazurek pomarańczowy, możemy też kupić gotowy produkt w puszce.