
Mazurek różany
- mąka pszenna: 500 g
- jajka: 3 szt.
- masło: 150 g
- śmietana 18%: 50 g
- cukier drobny: 220 g
- cukier waniliowy: 16 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- sól: 1 g
- rodzynki: 50 g
- orzechy włoskie: 50 g
- migdały: 50 g
- cukier puder: 120 g
- sok z buraka: 18 g
- konfitura z płatków róży: 300 g
Sposób przygotowania
krok 1
Składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone masło i rozcieramy palcami, tworząc niewielkie grudki.
krok 2
Masa: jajka wbijamy do miski miksera, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Miksujemy przez kilka minut do uzyskania gęstego jasnego kremu-puchu. Cukier w masie powinien być całkowicie rozpuszczony.
krok 3
Ciasto: do jajek wsypujemy mąkę z masłem, mieszamy szpatułką. Dokładamy śmietanę i za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
krok 4
Piekarnik: nagrzewamy do 180°C.
krok 5
Foremki: 3 małe foremki o średnicy ok. 13 cm lub jedną dużą wykładamy papierem do pieczenia.
krok 6
Pieczenie: od ciasta oddzielamy 1/4, a resztą wylepiamy spód i boki na ok. 2 cm. Resztę ciasta dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy wałki i układamy na rancie foremek, na cieście. Pieczemy 35–40 minut. Na 20 minut pozostawiamy w foremkach, po tym czasie wyjmujemy je i studzimy na kratce.
krok 7
Lukier: cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy sok z buraka i mieszamy do uzyskania jednolitego kremu. Odstawiamy.
krok 8
Wykończenie mazurka różanego: na spody ciasta wykładamy po 100 g konfitury. Polewamy lukrem i ozdabiamy bakaliami. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.

