Reklama

Mazurek na wytrawnie? Oczywiście, że tak! Zamiast kanapek, na śniadanie wielkanocne warto zaserwować mazurek serowy na chlebowym spodzie. To taka podkręcona wersja kanapki. Mazurek wspaniale wygląda na świątecznym stole i jest naprawdę pyszny. Nasz przepis potraktujcie jako punkt wyjścia - eksperymentujcie z dodatkami!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Kromki pieczywa układamy obok siebie w jakimś dużym, płaskim naczyniu. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, zalewamy kromki, zostawiamy na 3 min, obracamy i zostawiamy aż wchłoną płyn. Przenosimy je do cienko wysmarowanej masłem blachy (w kształcie dowolnym), wykładamy dno i boki, dociskając, by powstała jednolita warstwa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, pieczemy 10 min.

  • krok 2

    Ucieramy dokładnie wszystkie składniki na masę, rozprowadzamy po ostudzonym chlebowym spodzie. Wstawiamy do lodówki, aby masa dobrze się związała. Dekorujemy wierzch i podajemy.

Porady:

W przepisie na mazurek serowy na chlebowym spodzie wykorzystujemy:

  • chleb - najlepiej razowy
  • serek śmietankowy - kremowy, typu philadelphia
  • ser biały - tłusty
  • słonecznik - uprażony na suchej patelni
  • kiełki rzodkiewki - posiekane
  • rzodkiewki, szczypiorek i kwaśną śmietanę - do dekoracji

Notka redakcyjna:

Mazurek serowy na chlebowym spodzie to wykwintna i elegancka wersja otwartej kanapki. W naszym przepisie wykorzystaliśmy pieczywo razowe, ponieważ będzie trzymało swoją formę, nie nasiąknie tak szybko składnikami mazurka i nie zmięknie za bardzo. Można także użyć innego ciemnego pieczywa. Jeśli chodzi o masę serową, chcieliśmy, żeby była bardzo kremowa - stąd połączenie kilku rodzajów sera. Możecie jednak przygotować klasyczny twarożek na bazie białego sera ze śmietaną, drobno pokrojoną rzodkiewką i szczypiorkiem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama