
Mazurek serowy na chlebowym spodzie
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- chleb: 10 szt.
- jajka: 2 szt.
- mleko: 100 ml
- serek śmietankowy: 200 g
- feta: 200 g
- ser z wiaderka: 200 g
- mascarpone: 3 łyżki stołowe
- słonecznik: 3 łyżki stołowe
- kiełki rzodkiewki: 3 łyżki stołowe
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 2 szczypty
- rzodkiewka: 6 szt.
- szczypiorek: 3 łyżki stołowe
- kwaśna śmietana: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Kromki pieczywa układamy obok siebie w jakimś dużym, płaskim naczyniu. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, zalewamy kromki, zostawiamy na 3 min, obracamy i zostawiamy aż wchłoną płyn. Przenosimy je do cienko wysmarowanej masłem blachy (w kształcie dowolnym), wykładamy dno i boki, dociskając, by powstała jednolita warstwa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, pieczemy 10 min.

krok 2
Ucieramy dokładnie wszystkie składniki na masę, rozprowadzamy po ostudzonym chlebowym spodzie. Wstawiamy do lodówki, aby masa dobrze się związała. Dekorujemy wierzch i podajemy.


