Reklama

Mazurek na śniadanie? Brzmi obrazoburczo, ale w gruncie rzeczy to bardzo dobry pomysł. Zwłaszcza, jeśli jest to mazurek z jajkiem, kiełbasą i serem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Farsz: ugotowane jajka, ser i kiełbasę żywiecką przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy chrzan, kurkumę i drobno posiekany szczypior. Rozrabiamy z majonezem na zwartą pastę (ilość majonezu zależy od jego gatunku i gęstości, dlatego – doprawiając solą i pieprzem – wyrabiamy farsz wedle własnego gustu).

  • krok 2

    Tworzenie warstw: chleb smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę (prostokąt z 6 kromek) na drewnianej desce lub tacy. Nakładamy na niego grubą warstwę farszu, nakrywamy kolejnymi 6 kromkami posmarowanymi masłem, masą jajeczną i ostatnią porcją chleba (jeśli mamy zapas chleba i farszu, możemy „budowanie” podwyższać – zastanówmy się tylko, jak wpłynie to na komfort jedzenia).

  • krok 3

    Chłodzenie: z wyczuciem, ale ciasno, na ile to możliwe, owijamy całość – razem z deską – folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.

  • krok 4

    Dekoracja: zaczynamy od odcięcia boków ze skórką (nóż musi być bardzo ostry) i posmarowania całości (wierzchu i boków) rozsądną ilością majonezu. Dekorujemy pięknie wierzch, za pomocą takich dodatków jak przepiórcze jaja, kiełki, nowalijki, zioła, wstążki z buraków, wędliny, plasterki ogórka, wędzony łosoś, mięso raka, zielone szparagi i krewetki koktajlowe. Podpowiadamy, żeby boki obłożyć szczypiorem tak, aby udawały trawę.

Porady:

Przepis mocno inspirowany szwedzką sztuką robienia kanapek i past, z których często powstają fantazyjne torty. Do przekładania używajmy wszelkich humusów, awanturek, maseł smakowych, past z drobiu, ryb, wędlin i serów. Nie poprzestawajmy tylko na jajecznych!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama