
Mazurek śniadaniowy z przymrużeniem oka
- kiełbasa: 150 g
- kurkuma: 3 g
- majonez: 425 g
- chrzan: 50 g
- chleb tostowy: 18 kromek
- szczypiorek: 2 pęczki
- ser gruyere: 100 g
- masło: 200 g
- jajka: 18 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Farsz: ugotowane jajka, ser i kiełbasę żywiecką przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy chrzan, kurkumę i drobno posiekany szczypior. Rozrabiamy z majonezem na zwartą pastę (ilość majonezu zależy od jego gatunku i gęstości, dlatego – doprawiając solą i pieprzem – wyrabiamy farsz wedle własnego gustu).
krok 2
Tworzenie warstw: chleb smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę (prostokąt z 6 kromek) na drewnianej desce lub tacy. Nakładamy na niego grubą warstwę farszu, nakrywamy kolejnymi 6 kromkami posmarowanymi masłem, masą jajeczną i ostatnią porcją chleba (jeśli mamy zapas chleba i farszu, możemy „budowanie” podwyższać – zastanówmy się tylko, jak wpłynie to na komfort jedzenia).
krok 3
Chłodzenie: z wyczuciem, ale ciasno, na ile to możliwe, owijamy całość – razem z deską – folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
krok 4
Dekoracja: zaczynamy od odcięcia boków ze skórką (nóż musi być bardzo ostry) i posmarowania całości (wierzchu i boków) rozsądną ilością majonezu. Dekorujemy pięknie wierzch, za pomocą takich dodatków jak przepiórcze jaja, kiełki, nowalijki, zioła, wstążki z buraków, wędliny, plasterki ogórka, wędzony łosoś, mięso raka, zielone szparagi i krewetki koktajlowe. Podpowiadamy, żeby boki obłożyć szczypiorem tak, aby udawały trawę.

