
Mazurek z bezą kokosową
- masło: 750 g
- wiórki kokosowe: 70 g
- cukier puder: 200 g
- żółtko: 2 szt.
- mleko: 30 ml
- ekstrakt waniliowy: 5 kropli
- mąka: 175 g
- białko jaja: 2 szt.
- płatki migdałowe: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Blaszkę (21,5 x 17,5 cm) wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczamy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
krok 2
Margarynę ucieramy z cukrem na gładki krem. Dodajemy żółtka roztrzepane z mlekiem i ekstraktem waniliowym, a na koniec dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę rozkładamy równomiernie na przygotowanej blaszce, wygładzamy.
krok 3
Na wierzch: białka ubijamy w dużej misce na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy na lśniącą bezę, na koniec dodajemy dobrze wy- suszone i zmielone wiórki kokosowe.
krok 4
Bezę rozkładamy równomiernie na cieście i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 35 min, aż beza będzie sztywna w dotyku. Mazurek pozostawiamy w formie do ostygnięcia.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2019

