
Mazurek z białą czekoladą na waflach
- wafle: 1 szt.
- mąka migdałowa: 300 g
- cukier puder: 60 g
- białko jaja: 6 szt.
- esencja waniliowa: 5 ml
- biała czekolada: 200 g
- śmietana 30%: 50 ml
- migdały: 100 g
- suszone morele: 50 g
- cukier: 70 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: formę o wymiarach 23x32 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wafel tortowy (28x28 cm) przycinamy do wymiarów formy, wykładamy nim dno. Zmielone migdały mieszamy z cukrem pudrem, 3 białkami i esencją migdałową, ucieramy aż powstanie pasta. Odkładamy.
krok 2
Piana: pozostałe 3 białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec – łyżka po łyżce – dodajemy drobny cukier (70 g), przez cały czas ubijając.
krok 3
Mazurek z białą czekoladą: lśniącą pianę dodajemy do pasty migdałowej w trzech podejściach, delikatnie mieszając, aby składniki tylko się połączyły. Gotową masę marcepanową przelewamy do formy na wafel, rozsmarowujemy wyrównujemy szpatułką.
krok 4
Pieczemy: 45 min w temp. 160–170°C. Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
krok 5
Czekoladę: roztapiamy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polewę czekoladową wylewamy na mazurek wyrównujemy szpatułką.
krok 6
Dekoracja: jeszcze niecałkowicie stężałą polewę dekorujemy migdałami i suszonymi morelami.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

