Mazurek czekoladowy
- masło: 300 g
- śmietana 36%: 100 g
- gorzka czekolada: 100 g
- żółtko: 4 szt.
- cukier puder: 150 g
- mąka pszenna: 400 g
- proszek do pieczenia: 8 g
- migdały: 50 g
- skórka pomarańczowa: 50 g
- orzechy włoskie: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Miękkie masło przekładamy do miski, dosypujemy cukier puder i ucieramy, aż masa będzie kremowa. Potem dodajemy po 1 żółtku, nie przerywamy ucierania, po każdym miksujemy przez minutę i dopiero dokładamy kolejne. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagniatamy i owijamy je folią spożywczą. Wkładamy je do lodówki na godzinę lub na 20 minut do zamrażalnika (czas nie został uwzględniony w klasyfikacji).

ZjedzPięknie krok 2
Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, przez chwilę je zagniatamy. Przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką lub bułką tartą (może też użyć blaszki ze zdejmowanym rantem). Ciasto można rozwałkować i dociąć je w formie na potrzebną wielkość lub wykleić dno, urywając kawałki ciasta, które równomiernie rozkładamy na dnie.

ZjedzPięknie krok 3
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza w trybie grzania góra-dół. W tym czasie zajmujemy się ciastem, które zostało. Dzielimy na 4 części – 2 większe i 2 mniejsze – będzie nam potrzebne do zrobienia rantów. Możemy zrobić to na 2 sposoby: z każdej robimy wałeczek, na wielkość blachy – 2 dłuższe i 2 krótsze. Układamy je na brzegach ciasta. Można też po prostu wylepić ciastem rant i wyrównać.

ZjedzPięknie krok 4
Ciasto na mazurek czekoladowy wkładamy do piekarnika na 25 minut, aż się zrumieni. Blaszkę z blatem wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

ZjedzPięknie krok 5
Polewę przygotowujemy z 50 g masła, 100 g śmietanki i 100 g gorzkiej czekolady. Składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy do roztopienia, cały czas mieszamy, żeby masa się nie przypaliła. Odstawiamy ją do ostygnięcia. Na zimne ciasto przekładamy schłodzoną polewę i rozprowadzamy ją równomiernie.
Polecamy zapoznać się ze szczegółowym przepisem na polewę czekoladową.

ZjedzPięknie krok 6
Gdy polewa dobrze zastygnie, ozdabiamy wierzch płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową, tworząc wielkanocne wzory, np. bazie, kwiatki, jajeczka. Mazurek czekoladowy można też posypać posiekanymi orzechami włoskimi, zostawiając kilka połówek w całości.

ZjedzPięknie


