
Mazurek orzechowy
- migdały: 150 g
- jajka: 2 szt.
- sól: 2 g
- cukier drobny: 45 g
- mąka pszenna: 15 g
- gorzka czekolada: 100 g
- śmietana 30%: 45 ml
- cukier puder: 30 g
- masło: 30 g
- dżem owocowy: 75 g
- orzechy włoskie: 45 g
- orzechy laskowe: 30 g
- płatki migdałowe: 45 g
- owoce kandyzowane: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na początku: połowę migdałów (bez skórek) mielimy na proszek, pozostałe siekamy nożem. Sięgamy po jajka i oddzielamy białka od żółtek. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką.
krok 2
Piana z białek: ubijamy je na sztywno. Pod koniec dodajemy drobny cukier. Miksujemy przez 10 min.
krok 3
Makaronikowy spód: do piany z białek dodajemy zmielone na proszek migdały i mąkę pszenną. Ostrożnie mieszamy, wsypujemy posiekane migdały i mieszamy ponownie.
krok 4
Pieczenie: masę na spód przekładamy na przygotowaną tortownicę i rozprowadzamy, przykrywając równomiernie jej dno. Wstawiamy do piekarnika na 30 min. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
krok 5
Masa czekoladowa: w kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladę i dodajemy do niej śmietanę kremówkę. W osobny naczyniu (również w kąpieli wodnej) mieszamy żółtka z cukrem pudrem. W osobnej misce miksujemy masło, a gdy jest już puszyste, dodajemy do niego żółtka i roztopioną czekoladę.
krok 6
Składanie: na przestudzony blat nakładamy dżem, a następnie krem czekoladowy.
krok 7
Dekoracja: mazurek orzechowy ozdabiamy całymi lub posiekanymi orzechami włoskimi, laskowymi, płatkami migdałów i kandyzowanymi owocami.

