
Medaliony warzywne
- brokuły: 0.5 szt.
- por: 0.5 szt.
- ziemniaki: 250 g
- jajka: 3 szt.
- śmietana 30%: 50 ml
- mąka pszenna: 10 g
- mąka ziemniaczana: 10 g
- ser żółty: 50 g
- koperek: 3 gałązki
- oliwa z oliwek: 15 ml
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
- tymianek: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowania: piekarnik nagrzewamy go do 180°C, foremkę do muffinek wykładamy papilotkami.
krok 2
Gotowanie: ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy 3–4 minuty. Odcedzamy, studzimy.
krok 3
Por: przekrawamy na pół, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy por i dusimy przez ok. 5 minut, często mieszając. Studzimy.
krok 4
Ciasto: do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę, sól, pieprz, tymianek oraz mąki: pszenną i ziemniaczaną. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dokładamy do masy. Mieszamy do połączenia.
krok 5
Wykończenie medalionów warzywnych: do ciasta wkładamy ostudzone warzywa: ziemniaki, brokuł i por. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy, dodajemy do miski. Mieszamy.
krok 6
Pieczenie: przygotowaną masę wykładamy do foremek. Pieczemy 20 minut.

