Reklama

Medaliony z kaczki z borowikami

Składniki:

40 dag piersi kaczki
sól
pieprz
2 łyżki masła
50 dag borowików
szalotka
ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1/2 łyżki octu balsamicznego
1/4 pęczka natki pietruszki
5 dag suszonych pomidorów
40 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
gałązka rozmarynu

Kroki przygotowania:

Medaliony z kaczki z borowikami
Z piersi kaczki odcinamy część tłuszczu i włókna (żeby mięso poddane działaniu wysokiej temp. się nie zwinęło). Oprószamy solą oraz pieprzem. Obsmażamy na maśle z obu stron. Przekładamy na blachę i pieczemy 8–10 min w temp. 240°C (pierś powinna być jeszcze lekko krwista). Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy, aby odpoczęła.
Grzyby oczyszczamy,małe kapelusze zostawiamy, a resztę kroimy na połówki lub w plastry. Szalotkę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podduszamy na gorącym oleju (2 łyżki), oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy grzyby i smażymy, aż się zrumienią. Grzyby przekładamy do miski, skrapiamy octem balsamicznym, wsypujemy natkę.
Suszone pomidory osączamy z zalewy i kroimy w paseczki, dodajemy do grzybów, mieszamy, ew. przyprawiamy. Ziemniaki kroimy w grube plastry, układamy na blasze, skrapiamy pozostałym olejem, oprószamy grubą solą oraz igiełkami rozmarynu i podpiekamy w piekarniku. Pierś kaczki podajemy pokrojoną w plastry, ułożoną na podpieczonych ziemniakach, udekorowaną grzybami z pomidorami.

Reklama

Porady:

Zobacz też przepis na: krem z borowików

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama