
Meksykańskie chili con carne
- wołowina: 600 g
- fasola czerwona: 500 g
- kukurydza: 125 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- pomidor: 3 szt.
- olej: 40 ml
- chili: 3 szt.
- bulion wołowy: 1 l
- kminek: 3 g
- papryka w proszku: 3 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- pieprz kajeński (mielony): 2 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal270
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie przepisu na chilii con carne zaczynamy od przygotowania mięsa – najpierw obsmażamy je na oleju rzepakowym przez kilka minut. Między czasie zabieramy się za przygotowanie warzyw – cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, a papryczki chilii oczyszczamy z pestek, a miąższ drobno siekamy. Cebulę, czosnek i papryczkę lekko obsmażamy na maśle i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy rosołem, przykrywamy i dusimy przez ok. godzinę.
krok 2
Następnym krokiem jest przygotowanie kolejnych warzyw – kukurydzę odsączamy z zalewy, pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, a miąższ kroimy na kawałki. Do mięsa dokładamy pomidory, fasolę i kukurydzę i całość dusimy jeszcze przez kolejne 30 minut. Na koniec chili con carne doprawiamy kminkiem, papryką, pieprzem, pieprzem cayenne, ewentualnie solą.