
Tacos z wołowiną i papryką
- stek: 400 g
- sos worcestershire: 4 łyżki stołowe
- limonka: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 6 łyżki stołowe
- czosnek: 4 ząbki
- papryka wędzona: 2 łyżeczki
- kumin (kmin rzymski): 2 łyżeczki
- papryka chili: 0.5 łyżeczki
- pieprz czarny: 1 łyżeczka
- sól: 1 łyżeczka
- czerwona papryka: 2 szt.
- cebula dymka: 1 pęczek
- kolendra: 3 gałązki
- fasola czerwona: 200 g
- kukurydza konserwowa: 200 g
- tortilla: 4 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal200
Sposób przygotowania
krok 1
Marynata do mięsa: wyciskamy sok z limonki, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy sos worcester, 4 łyżki soku z limonki, 4 łyżki oliwy, czosnek, wędzoną paprykę, kumin, chili, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
krok 2
Steki do tacos: wkładamy je do marynaty i odstawiamy na godzinę. Mięso z łaty wołowej układamy na mocno rozgrzanym grillu, pieczemy po 4 minuty z obu stron. Łata wołowa jest cienka i nie potrzebuje długiego pieczenia. Odstawiamy na 10 minut, żeby mięso odpoczęło. Następnie kroimy w paski.
krok 3
Warzywa: papryki myjemy i kroimy w paski, dymkę i kolendrę siekamy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy.
krok 4
Tortille: podgrzewamy po 10 sekund z obu stron. Wkładamy do pojemników. Napełniamy je mięsem i warzywami, skrapiamy oliwą i sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Tacos z grillowaną wołowiną i papryką gotowe!

