
Ciasto michałek
- jajka: 6 szt.
- cukier: 220 g
- proszek do pieczenia: 7 g
- olej rzepakowy: 80 ml
- mąka tortowa: 160 g
- kakao: 40 g
- cukier waniliowy: 15 g
- mleko: 800 ml
- budyń waniliowy: 80 g
- cukierki: 220 g
- masło: 250 g
- woda: 150 ml
- cukier puder: 20 g
- sok z cytryny: 15 ml
- powidła śliwkowe: 60 g
- śmietana 30%: 350 ml
- orzechy włoskie: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Masa jajeczna na biszkopt: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Oddzielamy białka od żółtek do dwóch misek. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy 180 g cukru. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i również dodajemy do piany. Następnie wlewamy olej i delikatnie mieszamy całość.
krok 2
Składniki sypkie: mąkę mieszamy z 30 g kakao i 1 łyżeczką cukru waniliowego. Dodajemy do masy na ciasto i delikatnie mieszamy szpatułką.
krok 3
Pieczenie: biszkopt przekładamy do przygotowanej do pieczenia blachy o wymiarach 25×35 cm. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia.
krok 4
Budyń: w rondelku podgrzewamy 600 ml mleka z pozostałym cukrem zwykłym i waniliowym. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy 200 ml zimnego mleka z budyniem w proszku (bez cukru). Gdy mleko w rondelku zacznie się unosić, wlewamy rozczyn z budyniem. Cały czas mieszamy do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
krok 5
Krem z michałków: cukierki kroimy na małe kawałki. Masło (w temperaturze pokojowej) przekładamy do miski i ucieramy mikserem przez ok. 3 min. Stopniowo (po łyżce) dodajemy zimny budyń, a potem pokrojone michałki. Na koniec wsypujemy 10 g kakao. Gdy składniki się połączą, wyłączamy mikser.
krok 6
Nasączanie ciasta: aby zrobić poncz, mieszamy zimną wodę z 10 g cukru pudru i sokiem z cytryny. Przestudzony biszkopt wyjmujemy z blachy i kroimy w poziomie na dwie, w miarę równe części. Jeden z placków układamy z powrotem w blasze i nasączamy go połową ponczu.
krok 7
Składanie ciasta: na nasączony biszkopt nakładamy powidła śliwkowe, a na to krem z michałków. Przykrywamy drugą połówką ciasta – ten placek również nasączamy ponczem.
krok 8
Bita śmietana: ubijamy śmietankę z 10 g cukru pudru. Gdy jest sztywna, wykładamy ją na wierzch ciasta.
krok 9
Posypka z orzechów włoskich: mielimy lub siekamy orzechy. Posypujemy nimi gotowe ciasto michałek.

