Przepis na mielone - mielone ze szpinakiem
Składniki:
25 dag szpinaku
sól
żółtko
pieprz
ząbek czosnku
45 dag mieszanego mięsa mielonego
jajko
10 dag tartej bułki
łyżeczka musztardy
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki oleju
Kroki przygotowania:
Szpinak umyć, wrzucić do osolonego wrzątku, blanszować 2 min, osączyć, posiekać. Dodać żółtko, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać.
Czosnek obrać, posiekać. Mięso wymieszać z jajkiem, tartą bułką, czosnkiem, musztardą, gałką, solą i pieprzem, wyrobić.
Z masy mięsnej uformować 8 kulek, rozpłaszczyć je. Na każdej ułożyć porcję szpinaku, zalepić ponownie formując kulki.
Na patelni rozgrzać olej, wkładać mielone, smażąc ze wszystkich stron przez 10–12 min. Podawać z ziemniakami z wody z koperkiem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


