
Mięsna zupa grzybowa
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- boczek: 100 g
- kiełbasa jałowcowa: 150 g
- ziemniaki: 4 szt.
- pasta grzybowa: 1 słoik
- bulion warzywny: 1 l
- pieprz czarny: 3 g
- sos sojowy: 5 ml
- śmietana: 100 g
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Smażenie: kiełbasę kroimy w plasterki. Boczek tniemy w kostkę. Wysmażamy na patelni i przekładamy do garnka.
krok 2
Gotowanie: dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i dodajemy pastę grzybową. Zalewamy ok. 1 l bulionu albo wody, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
krok 3
Blendowanie: ok. 1/3 zupy odlewamy i miksujemy blenderem na krem, z powrotem wlewamy do garnka. Mieszamy.
krok 4
Doprawianie: przyprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym. Na koniec mięsną zupę grzybową można zabielić śmietaną. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką lub koperkiem.

