
Mięsny pie - placek z kurczakiem, groszkiem i szynką
- pierś z kurczaka: 40 dag
- groszek zielony: 20 dag
- ciasto francuskie: 2 plastry
- szynka gotowana: 20 dag
- tymianek: 1 szczypta
- pieprz czarny: 3 szczypty
- sól: 2 szczypty
- liść laurowy: 1 szt.
- mąka pszenna: 70 g
- masło: 80 g
- mleko: 600 ml
- kostka rosołowa: 1 szt.
- białe wytrawne wino: 125 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Piersi kurczaka wkładamy do wrzącej osolonej wody, dodajemy tymianek, pieprz i liść laurowy. gotujemy przez 10–12 min. Odkładamy i pozwalamy im ostygnąć, a następnie kroimy na ok. 2-cm kawałki. Zamrożony groszek wkładamy na kilka minut do wrzącego wywaru z gotowania kurczaka, osączamy i odkładamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C.

krok 2
Na beszamel: masło rozpuszczamy na patelni, następnie stopniowo dodajemy mąkę i mleko, rozprowadzając sos trzepaczką, na średnim ogniu. Wkruszamy kostkę bulionową i mieszamy, aby stawał się coraz gęstszy. ewentualnie dolewamy wino. Zmniejszamy ogień i szybko mieszamy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Studzimy.

krok 3
Okrągłą formę do zapiekania wylepiamy pierwszym arkuszem ciasta. Kurczaka, groszek i szynkę mieszamy z beszamelem, nakładamy do formy z ciastem. Przykrywamy drugim arkuszem ciasta, uszczelniamy, mocno naciskając kciukiem na bok naczynia. Odcinamy nadmiar ciasta, zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy 8 listków do dekoracji, układamy je na wierzchu ciasta, a na jego środku nacinamy krzyżyk. na koniec smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem, aby nadać mu ładny złoty odcień w piekarniku. Pieczemy ok. 20 min.


