
Miętowy chłodnik z groszkiem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- groszek: 500 g
- cebula: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 15 ml
- świeża mięta: 0.5 pęczka
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- limonka: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
W garnku szklimy cebulę na rozgrzanej oliwie. Wlewamy ok. 1 l wody (może być bulion warzywny). Wrzucamy posiekaną miętę, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy groszek. Gotujemy ok. 30 min.
krok 2
Miksujemy, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystudzenia, po czym schładzamy w lodówce.
krok 3
Chłodnik podajemy z listkami mięty, skórką otartą z limonki i ew. kilkoma kroplami soku z limonki.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018

