
Ciasto miętowe
- mąka tortowa: 150 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- kakao: 30 g
- jajka: 4 szt.
- cukier drobny: 150 g
- cukierki: 300 g
- mleko: 800 ml
- budyń śmietankowy: 80 g
- masło: 200 g
- galaretka agrestowa: 150 g
- śmietana 30%: 600 ml
- cukier puder: 30 g
- herbatniki: 150 g
- gorzka czekolada: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na początku: rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Formę o wymiarach 24×28 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Biszkopt na ciasto miętowe: do dużej miski przesiewamy mąkę. Mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i kakao. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je w osobnym naczyniu na gęstą pianę. Stopniowo dodajemy drobny cukier. Odkładamy mikser. Dodajemy po kolei żółtka i przemieszaną mąkę. Składniki ostrożnie łączymy przy pomocy szpatułki do ciasta.
krok 3
Pieczenie: masę na biszkopt przekładamy na blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 min. Przy pomocy patyczka sprawdzamy, czy ciasto nie jest surowe w środku. Wyjmujemy i zostawiamy w blaszce do ostygnięcia.
krok 4
Syrop na krem miętowy: do rondelka przekładamy miętowe landrynki, dodajemy 100 ml wody i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu, aż całkowicie się rozpuszczą. Gotowy syrop zdejmujemy z kuchenki.
krok 5
Budyń: w osobnym garnku wstawiamy do zagotowania mleko, odlewając 100 ml do szklanki. Zimne – mieszamy z budyniem w proszku (2 opakowania). Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, dodajemy budyniową mieszankę i energicznie łączymy składniki do uzyskania jednorodnej konsystencji. Do gorącego budyniu wlewamy ciepły syrop miętowy. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
krok 6
Krem miętowy: w dużej misce ucieramy mikserem miękkie masło. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń z syropem miętowym. Miksujemy na spójny i gęsty krem. Odstawiamy do lodówki.
krok 7
Galaretki: rozpuszczamy w 200 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody. Studzimy.
krok 8
Śmietanę: ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Miksujemy na puszystą piankę.
krok 9
Składanie ciasta: na biszkopcie równomiernie rozprowadzamy krem miętowy. Na wierzch układamy warstwę biszkoptów. Na nie kładziemy piankę z galaretką.
krok 10
Dekoracja: gotowe ciasto miętowe posypujemy startą czekoladą. Odkładamy do lodówki na min. 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu schłodzenia) Wyjmujemy i kroimy w kostkę.

