
Migas
- czerstwy chleb: 500 g
- woda: 250 ml
- boczek wędzony: 350 g
- chorizo: 350 g
- czosnek: 8 szt.
- oliwa z oliwek: 50 ml
- sól: 2 g
- natka pietruszki: 2 gałązki
- choricero: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Chleb: kroimy w kostkę, przekładamy do miski, zalewamy wodą z solą. Przykrywamy, np. pokrywką, ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę, sprawdzając czy cały jest zanurzony w wodzie. Nie ma o pływać w wodzie, ma być tylko w niej zanurzony.
krok 2
Smażenie: boczek kroimy w plastry i następnie w większa kostkę. Chorizo kroimy w 1–2 cm kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy boczek do zarumienienia. Dokładamy chorizo i przyrumieniamy je.
krok 3
Papryczka choricero: myjemy, osuszamy, przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę. Dodajemy na patelnię.
krok 4
Chleb: zawartość patelni ściągamy, wlewamy resztę oleju, rozgrzewamy. Wrzucamy czosnek smażymy 1 minutę. Dodajemy okruchy chleba, smażymy mieszając, aż się zezłoci. Dokładamy boczek z chorizo. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. Mieszamy, podgrzewamy. Migas posypujemy pokrojoną natką i serwujemy.

