Reklama

Przepis na migdałową paschę z winogronowym sosem maślanym

Składniki:

50 dag tłustego, słodkiego twarogu
20 dag cukru pudru
5 żółtek ugotowanych na twardo
2 żółtka surowe
12 dag miękkiego masła
2 czubate łyżki mascarpone
miąższ z laski wanilii
2 łyżki posiekanych, obranych migdałów
esencja migdałowa
5 dag malutkich namoczonych rodzynek korynckich
SOS:
ok. 50 dag dojrzałych jasnych winogron
2 dag masła miękkiego i 2 dag zimnego
5 dag cukru pudru
miąższ z laski wanilii
sok z 1 pomarańczy
płaska łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

Kroki przygotowania:

W malakserze ucieramy ser z cukrem, dorzucając pojedynczo ugotowane i surowe żółtka. Następnie kawałki masła, mascarpone wymieszane z ziarenkami z laski wanilii, migdały i esencję – nie ucierajmy zbyt szybko, bo masa się zwarzy, a powinna się wymieszać na gładki krem. Przekładamy go do miski, dodajemy suche rodzynki i ostatni raz mieszamy. Doniczkę wykładamy złożoną dwukrotnie gazą, napełniamy kremem. Dociążamy, chowamy na noc do lodówki.
NA SOS: jeśli to możliwe, winogrona obieramy ze skóry. Jeśli nie – Przecinamy na pół i wyjmujemy pestki. Na patelni roztapiamy miękkie masło, dodajemy cukier i miąższ z wanilii, podgrzewamy mieszając, aby lekko się skarmelizował. Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę i winogrona. Trzymamy na ogniu ok. 5 min, a gdy powstanie lekki syrop, wmieszujemy zdecydowanym ruchem zimne masło, zdejmujemy z ognia. Paschę kroimy na porcje, podajemy z ciepławym sosem.
>>> W przepisie na paschę najważniejszy jest ser – musi być tłusty, słodki, śmietankowy w smaku. Usmażone skórki pomarańczy, posiekane bakalie, aromaty wanilii, migdałów dodadzą mu charakteru. Żółtka nie muszą być ugotowane – można ukręcić serowy krem na bazie dodawane-go powoli kogla-mogla (utartego tak, żeby nie czuć było chrupiącego cukru), tu jest jednak ryzyko, że całość się zwarzy.

Reklama

Porady:

Paschę według tego przepisu można zrobić bez bakalii, za to opalić ją od góry palnikiem tak jak krem brûlée i podać z sosem z przetartych malin podgotowanych w syropie, wymieszanym z odrobiną dobrych konfitur różanych.

Sprawdź też nasz poradnik: pascha wielkanocna na 6 sposobów!

Notka redakcyjna:

Autorka przepisu: Agata Wojda

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama