
Millionaire shortbread – ciasto milionera
- mąka pszenna: 250 g
- masło: 225 g
- cukier: 75 g
- cukier muscovado: 150 g
- mleko skondensowane: 530 g
- czekolada mleczna: 300 g
- sól: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto kruche: na stolnicy lub czystym blacie kuchennym usypujemy mąkę i cukier. 175 g masła kroimy w kostkę i rozcieramy czubkami palców z sypkimi składnikami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie ciasto zagniatamy, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Przekładamy ją do foremki o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i przyciskamy, tak żeby utworzyć równomierny spód. Wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C, tryb góra-dół.
krok 2
Pieczenie: formę z kruchym ciastem wyjmujemy z lodówki i nakłuwamy je widelcem, żeby zapobiec tworzeniu się pęcherzy powietrza pod jego powierzchnią. Pieczemy przez około 20 minut lub do momentu, kiedy się ładnie zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Pierwsza warstwa naszego millionaire shortbread jest gotowa.
krok 3
Masa karmelowa: na patelni łączymy mleko skondensowane słodzone, nierafinowany cukier trzcinowy, sól i pozostałe masło (150 g). Podgrzewamy lekko, żeby rozpuścić muscovado. Używamy łopatki lub drewnianej łyżki, żeby drobinki cukru nie przykleiły się do dna patelni. Zwiększamy moc palnika i doprowadzamy masę do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę i dalej podgrzewamy, cały czas mieszając, aż zacznie tworzyć się kajmak, czyli masa wyraźnie zgęstnieje. Potrwa to około 15 minut. Powstały w ten sposób karmel przelewamy na wystudzony spód z kruchego ciasta. Odstawiamy do wystygnięcia.
krok 4
Polewa: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Polewamy nią dobrze wystudzoną masę karmelową.
krok 5
Podanie: kiedy polewa czekoladowa całkowicie zastygnie, możemy pokroić gotowe ciasto milionera w kwadratowe kawałki. Najlepiej zrobić to za pomocą zamoczonego wcześniej w gorącej wodzie noża, żeby porcje nie miały poszarpanych krawędzi.

